П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаНовиниВзимку без опалення можуть залишитись мільйони українців: хто в зоні ризику

Взимку без опалення можуть залишитись мільйони українців: хто в зоні ризику

Этот материал также доступен на русском языке
Під час військових дій на території України значно постраждали численні об'єкти Теплокомуненерго, що загрожує українцям залишитися без тепла у зимовий період.

Стало відомо, чи встигне влада відновити інфраструктуру і як підготувати будинок чи квартиру до опалювального сезону.

За час війни зруйновано або знищено понад 9000 багатоквартирних будинків. Без даху над готовою залишилося 2,5 мільйона українців. Ситуація з приватними будинками також критична – поки що складно назвати кількість постраждалих об’єктів.

Голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко повідомив, що частково чи повністю зруйновано Охтирську, Чернігівську та Кременчуцьку ТЕЦ. Важко судити про стан теплопостачання ще 10 міст Донецької, Миколаївської та Луганської інших областей.

У багатьох містах відсутні водопостачання та каналізація. На відновлення об’єктів потрібні десятки мільярдів доларів.

Влада передбачає різні варіанти вирішення проблеми з теплопостачанням аж до встановлення буржуйок у квартирах. Очікується, що у різних районах спробують швидко звести невеликі котельні.

“Це можуть бути звичайні газові котельні. При цьому самі котельні мають бути максимально прості в експлуатації та підключенні”, – зазначив Попенко.

У ряді міст обговорюють відмову від централізованого опалення та перехід на індивідуальні газові котли. Однак навіть у цьому випадку можуть виникнути проблеми – з газом. У деяких регіонах України урядовці закликали запасатися дровами. Не зайвим буде купити електрообігрівач або встановити кондиціонери, які можуть навіть у морози опалювати приміщення.

Якщо вже зараз розпочати підготовку до зими, то можна розраховувати на відносно легкий перебіг опалювального сезону. Юлія Тимошенко пропонує направити на потреби людей український газ та атомну електроенергію за доступною ціною, а також покласти на склади 2,5 млн. тонн нашого вугілля.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні