П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі продукти корисні для судин та серця?

Які продукти корисні для судин та серця?

Этот материал также доступен на русском языке
Наше серце, без перебільшення – головний орган, що займає почесне місце у системі кровообігу та роботі серцево-судинної системи. З погляду анатомії та фізіології, серце людини – це порожнистий м'язовий орган, скорочення якого забезпечують природний кровотік.

Зміцнити серце і судини – означає оздоровити і весь організм загалом, оскільки будь-які порушення у роботі серцево-судинної системи призводять до недостатності всіх органів і їх систем. Через порушення кровообігу можливий розвиток патологій нирок, печінки, легенів чи навіть мозку.

Пояснює лікар-кардіолог Олександр Яремчук:

– Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендують щодня з’їдати п’ять-шість видів овочів різного кольору. Наприклад, червоний помідор, жовтий перець, зелену капусту броколі, помаранчеву моркву або гарбуз, фіолетовий баклажан. Людина отримає і клітковину, і різноманітні вітаміни, і три найважливіші мікроелементи – калій, кальцій та магній. Якщо їх не вистачає, ризик розвитку гіпертензії підвищується. Також свіжі овочі та фрукти багаті на антиоксиданти, вітаміни групи В.

Крім того, у плодах багато клітковини, яка сприяє схуднення, допомагає знизити рівень холестерину і обмежує його всмоктування у кров у товстому кишечнику. Ще одна корисна властивість клітковини в тому, що її велика кількість допомагає впоратися із запорами.

– Чи можна їсти хліб?

– Чому ні? У складі хліба з цільного зерна або такого, що містить висівки, багато клітковини і вітамінів групи В. Люди, бажаючи схуднути, роблять помилку, відмовляючись від хліба взагалі.

– А що з їжі треба обмежувати?

– Продукти, що містять насичені жири: свинину, качку, гуску. Також важливо менше їсти їжі, багатої на холестерин: жирного м’яса, сала, смальцю, субпродуктів, яєць, домашніх молочних продуктів з високою жирністю – сиру, вершків, сметани.

– Які жири є корисними?

– Ті, що містять ненасичені жирні кислоти: олії – оливкова, кукурудзяна, соняшникова. Дуже корисна морська риба, причому не лише червона. Улюблений народом оселедець і скумбрія теж містять необхідні нам жирні кислоти омега-3. Потрібні організму жири та мікроелементи є в горіхах (волоських, кедрових, мигдалі, фісташках), насінні – соняшниковому, гарбузовому, а також насінні льону, кунжуту. Головне – вживати їх несолоними. Адже кількість солі, враховуючи приховану в готових продуктах, не має перевищувати п’ять-шість грамів на день.

За матеріалами fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні