П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 13 квітня – події та знаменні дати

Цей день в історії: 13 квітня – події та знаменні дати

Этот материал также доступен на русском языке
13 квітня – 103-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 262 дні. Цього дня у світі відзначаються День народження тролейбуса, Міжнародний день подяки рослинам, Міжнародний день функціонального неврологічного розладу.

13 квітня – День народження тролейбуса . Перший у світі тролейбус (“безрейковий трамвай”) з’явився на світ у Німеччині у 1882 році. Його представили брати Вільгельм та Вернер Сіменс. Транспорт мав вигляд звичайного воза, куди містилося лише чотири-п’ять осіб без водія. Він мав два електродвигуни і пересувався зі швидкістю 12 км/год. На візку також було встановлено противагу, щоб тролейбус не перевертався.

У наші дні важко уявити, що раніше громадський транспорт асоціювався з неквапливою та дуже приємною поїздкою, коли за вікном пропливали будинки та дерева, а в салоні було чути лише тихі розмови пасажирів та власні думки. На зупинках пасажири по черзі піднімалися сходами тролейбуса і розсаджувалися вільними місцями. Потім віддавали плату за проїзд кондуктору та натомість отримували квитки. Такими повільними були тролейбуси.

До речі, саме слово «тролейбус» буквально з англійської перекладається як «трамвайний автобус». На вигляд перші моделі дійсно нагадували вагони трамваїв. Якийсь час їх так і називали — «безрейковий трамвай».

Що сталося 13 квітня, річниці та події

У 1598 відбулося підписання французьким королем Генріхом IV Нантського едикту. По суті, це – надання свободи віросповідання французьким гугенотам. Таким чином завершилися релігійні війни у Франції.

У 1829 році англійським парламентом був прийнятий Акт про емансипацію, який надав свободу віросповідання католикам.

13 квітня 1895 року при розкопках давньоримських Помпей – місто було поховано під багатометровим шаром попелу та пемзи внаслідок виверження вулкана Везувій у 79 році н. е. – знайшли скелет, з легкої руки когось прозваний «античним скупим лицарем». Влучнішого прізвиська придумати було й не можна: скелет знайшли лежачим серед гори скарбів. Вони були таємно продані французьким Ротшильдам. Але, як це часто буває, хтось із ділків, що нагріли руки на угоді, проговорився. У результаті розгорівся скандал, але італійська влада була вже безсила повернути собі цінності. Усі скарби опинилися у Луврі.

В 1928 році в Києві пройшла прем’єра фільму Олександра Довженка «Звенигора».

У 1943 році був урочисто відкритий у Вашингтоні Меморіал Томасу Джефферсону – третьому президентові США, “батьку-засновнику” Сполучених Штатів Америки.

У 1970 році сталася аварія в космосі – вибух кисневого балону на “Аполлоні-13”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які події сталися 11 квітня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні