П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦей день в історії: 11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою...

Цей день в історії: 11 квітня – Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона

Этот материал также доступен на русском языке
11 квітня – 101-й день року за григоріанським календарем. До кінця року залишається 264 дні. Цього дня у світі відзначаються День добрих справ, День трьох драконів, Міжнародний день визволення в'язнів фашистських концтаборів, Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона, Міжнародний день «Луї Луї».

11 квітня відзначається Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона. На неї страждають близько 10 млн людей на планеті. В основному її виявляють у людей після 40, але можливі випадки розвитку захворювання і у більш ранньому віці. Більше страждають жінки.

Хвороба Паркінсона є хронічним прогресуючим захворюванням центральної нервової системи. Вперше це захворювання описав англійський лікар Джеймс Паркінсон, який жив із 1755 по 1824 рік. Хвороба призводить до інвалідності, залишаючи повну ясність свідомості. Походження хвороби досі не з’ясовано.

Всесвітній день боротьби із хворобою Паркінсона проводиться за ініціативою Всесвітньої організації охорони здоров’я. Його мета — інформувати населення про таку хворобу та надати підтримку хворим та їхнім сім’ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги.

11 квітня – Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів. Ініціатором створення цього дня виступила ООН.

11 квітня 1945 р. в’язні концентраційного табору Бухенвальд повстали проти гітлерівців і вийшли на волю. У роки Другої світової війни на території Німеччини та країн, які вона окупувала, діяло понад 14 тисяч концтаборів. За цей час через табори смерті пройшли 18 мільйонів людей, із них 5 млн – громадяни колишнього Радянського Союзу.

Що сталося в Україні та світі 11 квітня?

1103 – у битві на річці Сутін російські війська розгромили половецьке військо (у битві загинуло до 20 половецьких ханів).

1597 – у Варшаві стратили козацького отамана Северина Наливайка.

1867 – Росія продала США Аляску та Алеутські острови

1899 – Іспанія передала Пуерто-Ріко Сполученим Штатам Америки

1915 – на екрани США вийшов фільм за участю Чарлі Чапліна “Бродяга”, де вперше з’явився персонаж, який став “візитною карткою” Чапліна

1945 — радянською владою заарештовано митрополита Української греко-католицької церкви Йосипа Сліпого, єпископів Микита Будка, Миколу Чернецького, Григорія Хомишина та Івана Латишевського, а також низку католицьких владик.

1992 – президенти Росії та України призупинили дію указів про передачу Чорноморського флоту під юрисдикцію своїх країн. Почалися тривалі російсько-українські переговори про статус флоту та його дислокацію

2008 – вперше за історію незалежної України було визначено 100 великих українців. Сталося це у прямому ефірі телеканалу “Інтер”.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які події сталися 7 квітня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні