Чи можна їсти мед при діабеті?
Читачка запитує: «Мама страждає на діабет вже 15 років, два роки на інсуліні. Вранці вона їсть половину чайної ложечки меду, хоча я не раз пояснювала, що їй шкідливо вживати ці ласощі. Як ви вважаєте?”
Відповідає лікар-ендокринолог Любов Соколова :
Мед містить фруктозу, яка всмоктується повільніше, ніж звичайний рафінований цукор. Відповідно, рівень глюкози в крові теж підвищуватиметься, хоча не так швидко, але ключове слово тут – ПІДВИЩАТИСЯ».
Яка їжа шкодить судинам?
«Часто лікарі рекомендують обмежувати насолоди, випічку. Чому? – ставить питання читачка.
Відповідає лікар-кардіолог Олександр Яремчук:
Це легкі вуглеводи, які швидко всмоктуються, спричиняють стрибок цукру в крові.
Клітковина – також вуглеводи, але повільні. Для їх перетравлення потрібно багато енергії, тому така їжа буде корисною насамперед тим, хто хоче знизити вагу, піклується про здоров’я серця та судин. А легкі вуглеводи швидко відкладаються в підшкірну клітковину навколо кишечника, особливо якщо людина мало рухається. І викликають збільшення ваги.
Не така страшна жирна їжа, як солодощі, цукерки, білий хліб і здоба, торти та тістечка, а також звичайний цукор. До речі, навіть фруктоза у великих кількостях не принесе користі, тому сидіти на дієті фруктової або налягати на сухофрукти не можна.
Слід їсти і менше меду – максимум одна-дві чайні ложки на день.
Чим солодке шкодить судинам?
Цукор підвищує рівень інсуліну, через це запалюється внутрішня вистилка судинної стінки.
Людство розвивалося багато тисяч років, не знаючи, що таке цукор. І навіть коли він з’явився, люди більше працювали фізично, багато рухалися, а цукор та білий хліб дозволяли собі у свята або зовсім обходилися без них. Зараз все навпаки: на кожному кроці – кіоски з випічкою, солодощами, кавою та чаєм із цукром. У багатьох людей офісний графік роботи, і вони замінюють повноцінний обід перекушуванням. Це не на користь судин та серця.
Порада столітньої людини : «Будьте милими. Я прожив таке довге життя, бо мене оточують люди, які люблять мене».