Середа, 22 Травня, 2024
ГоловнаНовиниІменніники та православні свята 18 лютого

Іменніники та православні свята 18 лютого

Этот материал также доступен на русском языке
18 лютого відзначається 3 православні церковні свята та 6 іменин: 3 чоловічі та 3 жіночі.

18 лютого відзначаються 3 православні церковні свята: 5-й день митаря та фарисея, святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського та мучениці Агафії Панормської (Палермської) (у народі – Агафія Корівниця)

Церковні православні свята 18 лютого

Агафії Панормської (Палермської)

Пам’ять святої Агафії родом із міста Палермо (Сицилія). Постраждала за віру в Ісуса Христа за часів імператора Декії в III столітті.

Святителя Феодосія, архієпископа Чернігівського

Присвячений архієпископу Чернігівському Феодосію Полоницькому-Углицькому. Жив у XVII столітті. Церква прославила його у 1896 році.

Митаря та фарисея (5-й день свята)

Суцільний тиждень. Підготовка до суворого Великого Посту. Седмиця названа на честь біблійної притчі про митаря та фарисея.

Агафія Корівниця

У народі день мучениці Агафії Панормської (Палермської), присвячений вшануванням пам’яті святої Агафії, має безліч імен: Агафія-голодуха; Голіндуха; Агафія Скотниця; Агаша-корівниця; Коров’ятниці; Коров’яча смерть; Заступниця; Поминальниця та за традицією проводяться обряди із захисту худоби від пристріту та псування; відлякування злого духу – коров’ячої смерті.

История

Агафія народилася у християнській сім’ї у місті Панорм (Палермо). Коли за імператора Декії (249-251 рр.) почалися переслідування християн, дівчина вирішила прийняти мученицький вінець. Її краса зачарувала місцевого правителя Квінтіана. Він намагався переконати дівчину у вірі, спокусити розкішшю та ласками. Його спроби не мали успіху. Він розлютився і піддав Агафію жорстоким тортурам. Вона не впала духом і терпляче перенесла всі страждання. Померла у в’язниці 5 лютого 251 року. На місці її упокою християни збудували церкву.

Свята Агафія вважається захисницею від вогню. У 252 році на Сицилії, звідки вона була родом, почалося виверження вулкана Етна. Жителі молилися святою і ховалися одягом із її гробниці, як щитом від вогню. Виверження лави припинилося і не завдало шкоди людям. Про чудо, що відбулося, дізналися на острові Мальта. З того часу Агафія шанується як його покровителька.

Традиції та обряди

Агафія вважалася захисницею від пожеж. Цього дня святили в церкві коровай. При пожежі шматки хліба кидали в поле, щоб відвести вогонь убік, або полум’я, щоб загасити його.

Також святу вважали заступницею худоби. Їй молилися на це свято, щоб вистачило кормів. Цього дня у хліві вішали обмазаний дьогтем лапоть, а на роги коровам – освячений хліб. Вважалося, що це відведе вроки, відмінок і мор.

Наші пращури помітили, якщо у цей день спекотний день, то в цей день буде спекотно. Щоб його відлякати, все село тричі опахували сохою з серпами, запаленими скіпами і кочергами. У соху обов’язково впрягали повівалку-вдову. Якщо на дорозі зустрічалася якась тварина, її безжально вбивали. Вважалося, що у ньому ховається дух смерті.

Прикмети

  • Якщо день видався морозним, то весна прийде рано і буде теплою, а літо – посушливим.
  • Якщо на Агафі Корівницю немає снігу – літо буде без дощів.
  • Тепла погода свідчить, що зима вже закінчилася.

Іменини 18 лютого

За церковним православним календарем 18 лютого відзначається 6 іменин: 3 чоловічі та 3 жіночі. Список іменин допоможе у виборі імені для хлопчика чи дівчинки, народжених у цей день.

18 лютого іменини відзначають

Чоловіки

Антон

від римської родовою назвою Антоній, що походить від давньогрецького антао – “зустрічатися, стикатися”, “боротися”, “конкурувати” або антос – “квітка”

Макар

від давньогрецького макаріос – «благословенний», «блаженний», «щасливий»

Михайло

від давньоєврейського імені Міхаель – «рівний, подібний до Бога», «випитаний у Бога»

Жінки

Агата

варіант чоловічого імені Агапій (Агапіт), що походить від грецького агапе – «любов»

Олександра

жіноча форма від Олександра, що походить від давньогрецького імені Олександрос: алекс – «захищати» і андрос – «чоловік», «людина»

Василіса

від давньогрецького імені Басілісса – «цариця», «царська»

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні