Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнцям стало відомо, чим для них можуть обернутися податкові борги

Українцям стало відомо, чим для них можуть обернутися податкові борги

Этот материал также доступен на русском языке
Заборгованість з податків може принести багато незручностей, коли людина дізнається про неї не відразу або свідомо припустилася. Що чекає на боржника?

Арешт та продаж майна. Такі наслідки можуть мати податкові борги для пересічного українця. Вони виникають, якщо не перераховувати до держбюджету необхідні суми податків. Для того щоб перевірити, чи немає у вас податкових боргів, можна скористатися електронним кабінетом платника податків.

Якщо борги є, відбувається опис майна, що у податковому заставі. Кошти стягуються після його арешту та продажу.

Також може відбуватися стягнення дебіторську заборгованість. Для підприємців на єдиному податку – втрачається статус спрощенця.

Податковий борг стягується у кілька етапів.

  • Спочатку боржнику надсилається податкова вимога, якщо загальна сума заборгованості перевищила тисячу двадцять гривень. Після цього у боржника утворюється право податкової застави.
  • Наступний етап – опис майна у податковій заставі. Право податкової застави поширюється на будь-яке майно, що перебуває у власності платника податків.
  • Стягнення відбувається не раніше як через 30 календарних днів з дати направлення податкової вимоги.

Рекомендується вчасно вживати заходів щодо відстрочення грошових зобов’язань і не чекати, доки вони стануть податковим боргом. Відстрочення податкових зобов’язань чи податкового боргу також передбачено законом. А якщо борг утворився, треба погасити цю суму власним коштом.

Джерелами можуть стати помилково чи надмірно сплачені за іншими платежами суми. У цьому випадку платник повинен звернутися із заявою про повернення цих коштів шляхом зарахування їх на погашення грошових зобов’язань. Також це може бути бюджетне відшкодування з ПДВ або залишок негативного значення ПДВ.

Джерело: fbc.ua

Нагадаємо, ми розповідали, що українців попередили про нові податки на прибуток, за що доведеться сплатити.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні