Вівторок, 7 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк уникнути неприємних відчуттів після вживання бобових?

Як уникнути неприємних відчуттів після вживання бобових?

Этот материал также доступен на русском языке
Бобові, протягом століть являючи собою основу раціону багатьох народів, і зараз є дуже поширеним інгредієнтом у кухнях усього світу.

Смачне та недороге джерело білка, мінералів, мікроелементів та вітаміну В1, бобові – це цінний союзник для підтримки здоров’я.

Проте бобові мають одну не дуже приємну властивість – викликати дискомфорт у животі та здуття. Але, виявляється, цей процес поводиться і з позитивного боку. Поліпшується мікрофлора кишечника, зміцнюються імунні захисні властивості, усуваються симптоми алергії, запалення.

Лікар-дієтолог Світлана Фус дала кілька порад, які допомагають уникнути дискомфортного стану.

  1. Готуйте всі сушені бобові, замочивши їх на 18 годин у воді, яку потрібно підкислити соком лимона. Воду після замочування слід вилити. Цей спосіб допоможе знизити вміст у бобових фітинової кислоти, яка уповільнює травлення, на 20-30%.
  2. Людям, котрим бобові – основне джерело білка, краще пророщувати їх перед вживанням. Так можна знизити негативний вплив фітинової кислоти на організм.
  3. Корисно відварювати бобові у два етапи. Спочатку довести до кипіння, проварити п’ять хвилин. Потім цю воду злити і, заливши свіжою водою, доварити до готовності.
  4. Краще не скорочувати час приготування бобових – у недовареному стані вони можуть дратувати систему травлення. Сіль потрібно додавати в кінці варіння, коли бобові розм’якшуються.
  5. Важливо також вживати бобові міру. Організм нормально перенесе 50 г квасолі, гороху або нуту, а ось 150 г можуть спричинити негативну реакцію з боку кишечника.
  6. Не потрібно довго зберігати бобові приготовленими, інакше вони сприятимуть більшому газоутворенню.
  7. Бобові до раціону потрібно вводити поступово. Організм краще сприймає зелену квасолю, червону сочевицю, зелений горошок.
  8. Додавання свіжої зелені до бобових також допоможе запобігти здуттю живота. Листя петрушки, базиліка, кропу, майорану або чебрецю полегшать перетравлення бобових.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні