Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовиниДо 2030 року кожен третій мешканець України буде пенсіонером, - Галина Третьякова

До 2030 року кожен третій мешканець України буде пенсіонером, – Галина Третьякова

Этот материал также доступен на русском языке
За такого демографічного прогнозу уряд не зможе забезпечити українців гідними пенсіями. Тому питання про запровадження накопичувальної пенсійної реформи сьогодні стоїть так гостро.

Про це розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, народна депутатка фракції “Слуга народу” Галина Третьякова.

– В даний час 26,4% населення – це люди старше 60 років. До 2030 року, за прогнозами ООН та нашого Інституту демографії, кількість людей віком 60+ становитиме понад 32%, тобто кожен третій мешканець України буде пенсіонером. Ще третина населення – це наші діти, – наголосила депутатка.

Тобто за такої кількості платників у нашу пенсійну систему, як сьогодні, надавати гідну пенсію будь-який уряд надалі не зможе. Частина населення та роботодавці за солідарною системою сплачують єдиний соціальний внесок (ЕСВ), але цього недостатньо.

За словами Галини Третьякової, цього року до пенсійної системи з бюджету буде додано 220 млрд, щоб перекрити дефіцит.

– Зауважу, що цей дефіцит щороку зростає: колись він становив 1 млрд, потім 8 млрд, і ось зараз він дійшов до показника 220 млрд, – сказала Галина Третьякова

Тому Україні потрібна якась інша модель: не лише солідарна, коли працюючий платить за тих, хто йде на пенсію, а й власні накопичення.

До речі, за словами народного депутата, людина сама вирішуватиме, куди їй подіти ці накопичені кошти: залишити в Уповноваженому пенсійному фонді або обрати приватний інститут – банк, який має пенсійний депозит чи приватний пенсійний фонд.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні