Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧи може стрес уповільнювати одужання від коронавірусу?

Чи може стрес уповільнювати одужання від коронавірусу?

Этот материал также доступен на русском языке
«Сімейний лікар, коли я тяжко хворів на коронавірус, говорила, що слід заспокоїтися і не нервувати. Мене це дуже дратувало. Чи справді стрес гальмує одужання?» - запитує читач.

Відповідає лікар-інфекціоніст Євгеній Дубровський:

Давно відомо, що стрес погіршує імунітет, навіть якщо не йдеться про коронавірус.

Американські дослідники перевіряли у студентів задовго до сесії та протягом неї 45 показників імунітету. Почали за півроку, і чим ближче була дата іспитів, тим сильніше студенти нервували.

Як потім виявилося, найбільше постраждала неспецифічна ланка вродженого імунітету – кількість захисних клітин (NK-кілерів) різко впала. Дослідники дійшли висновку, що тривалий стрес негативно впливає на організм і робить його вразливішим перед вірусними хворобами.

А вам не здається, що зараз нас не просто залякують, а накручують істерію?

Ви маєте рацію. І навіть хороші новини (про «Омікрон», який має легку течію, низьку летальність, люди швидко одужують) теж викликають паніку.

До чого це призведе? Ті, у кого стійка психіка, абстрагуються від інформаційного потоку і довірятимуть здоровому глузду та адекватним лікарям. А панікери істерією та стресом доведуть себе до зниження імунітету і, коли зустрінуться з цим штамом, хворітимуть важче. Добре, якщо їх захистить набутий імунітет. Тому його слід ретельно берегти.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні