Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаКомуналкаУкраїнцям роз'яснили, як і коли потрібно передавати покази лічильників електроенергії

Українцям роз’яснили, як і коли потрібно передавати покази лічильників електроенергії

Этот материал также доступен на русском языке
В які терміни потрібно передавати покази лічильника електроенергії та як це правильно робити.

Про це повідомляється на сайті НКРЕКП.

Так, Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, визначає терміни та способи передачі споживачами оператору системи розподілу (ОСР) показів лічильника електричної енергії.

При цьому побутові споживачі електроенергії повинні знімати щомісяця фактичні покази лічильника та надавати їх ОСР такими способами:

через сайт ОСР (через особистий кабінет);

зателефонувати до кол-центру ОСР;

через чат-бот (Viber, Telegram, Facebook Messenger);

іншим способом, передбаченим ОСР

Що ж до обсягів фактично спожитої побутовим споживачем електричної енергії, всі вони визначаються за розрахунковий період, що становить 1 календарний місяць. А саме:

– за два календарні дні до кінця поточного та з 1 по 3 число наступного місяця дані зараховуються як покази на перше число;

– пізніше – дані для визначення показів лічильника на 1 число поточного місяця за середньодобовим обсягом споживання.

Таким чином, даними на перше число місяця вважаються передані дані лічильника протягом періоду, що починається за 2 календарні дні до кінця розрахункового місяця і закінчується на 3 календарний день наступного розрахункового періоду.

«Якщо ОСР не отримав від споживача показання лічильника до початку четвертого календарного дня місяця, наступного за розрахунковим, фактичний обсяг розподілу та споживання електричної енергії визначається розрахунковим шляхом за значенням середньодобового обсягу споживання», – наголошується у повідомленні.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні