Субота, 4 Травня, 2024
ГоловнаНовиниПошкоджена пломба на електролічильнику: хто несе відповідальність?

Пошкоджена пломба на електролічильнику: хто несе відповідальність?

Этот материал также доступен на русском языке
Якщо на вашому електролічильнику пломба порушена або відсутня, постачальник електроенергії може вимагати компенсацію.

Давайте разом розберемося, яка передбачена відповідальність за пошкоджену пломбу на лічильнику електроенергії.

Хто відповідає за збереження пломби на лічильнику електроенергії?

Це залежить від місця встановлення електролічильника. Якщо лічильник встановлено у квартирі чи приватному будинку, то за збереження пломб відповідає споживач, тобто власник житла.

Якщо ж лічильник електроенергії встановлено на сходовій клітці, відповідальність за збереження пломб несе власник будівлі або організація, що обслуговує. Так написано у Правилах користування електричною енергією для населення. Тобто за лічильники в багатоквартирних будинках відповідають ОСББ або ЖКС, на балансі яких знаходиться будівля.

Чи випишуть штраф за зірвану пломбу на електролічильнику?

Це не обов’язково. Якщо ви виявили пошкодження пломби, повинні негайно повідомити в компанію ДТЕК . У цьому випадку ви звільняєтесь від штрафних санкцій. Гроші візьмуть лише за встановлення нової пломби.

Це також стосується випадків, коли ви самі, по необережності, зірвали пломбу. Потрібно повідомити про це ДТЕК. За ненавмисне пошкодження пломби штрафи не передбачені.

Проте, якщо контролери самостійно виявлять зірвану пломбу, складуть акт про порушення. У цьому випадку прийде комісія, щоб провести експертизу. За результатами перевірки, постачальник електроенергії може вимагати сплатити вартість неврахованої електроенергії з дати останньої перевірки. Зазвичай контрольні перевірки бувають раз на півроку, а технічні – раз на 3 роки.

Що загрожує споживачеві, якщо складено акт про порушення?

У цьому випадку ДТЕК має право відключити вам електроенергію . Ви будете зобов’язані відшкодувати вартість збитків, перевірки лічильника, його обслуговування та заміни пломби.

Акт про порушення можна оскаржити в суді. Якщо лічильник електроенергії знаходиться на сходовому майданчику, то під час експертизи має бути присутнім представник ОСББ або ЖКС. Саме представник обслуговуючої організації, а не власник квартири, має підписувати цей акт.

Якщо електролічильник встановлений у квартирі, то експертиза має проходити лише в присутності споживача. Інакше такий акт вважається недійсним.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про перевірку лічильників електроенергії: що треба знати.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні