Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаНовиниШтрафуватимуть жінок, які не стали на військовий облік, не будуть. Поки.

Штрафуватимуть жінок, які не стали на військовий облік, не будуть. Поки.

Этот материал также доступен на русском языке
Визначено 14 спеціальностей та 6 професій, що передбачають постановку на військовий облік. Остаточний список буде затверджено після отримання погоджень з інших відомств.

Мабуть, жоден нормативно-правовий акт в Україні, прийнятий за минулий рік, не викликав стільки обговорень, як наказ Міноборони, який наказує практично всім жінкам віком від 18 до 60 років, придатним до військової служби за станом здоров’я та віком, стати на військовий облік .

23 грудня Яна Рашевченко розмістила на сайті офіційного інтернет-представництва президента України петицію з вимогою «скасувати наказ Міноборони від 11.10.2021 №313! Користуватися лише переліком тих спеціальностей, визначених ПКМУ №711 від 14.10.1994… Начебто змінився лише Перелік, але згідно з ним майже всі жінки нашої держави мають бути військовозобов’язаними. Це неподобство! Жодного громадського обговорення. Жодних підготовчих заходів. Ніякого перехідного періоду та роз’яснень щодо механізму реалізації».

За короткий час під петицією підписалося 37852 особи (при необхідних 25000). І 17 січня Володимир Зеленський опублікував відповідь.

Якщо прибрати посилання на закони та міркування про рівні конституційні права та неконституційність надання привілеїв або обмежень за ознакою статі, то все зводиться до обіцянки врегулювати це питання.
Так, оборонне відомство має:

  • уточнити (скоротити) перелік спеціальностей та/або професій, згідно з якими жінок ставитимуть на військовий облік з огляду на реальні потреби оборони держави;
  • впровадити сучасні цифрові технології у процедури постановки на військовий облік, щоб уникнути обов’язкової особистої присутності жінок під час постановки на облік;
  • врегулювати питання порядку проходження медогляду під час постановки на військовий облік жінок.

У Міноборони взяли під козирок і розпочали активну роботу зі спрощення порядку постановки на облік, також вивчається питання пріоритетності професій жінок, які підлягають військовому обліку.

За словами Ганни Маляр, заступника міністра оборони, «жінкам не потрібно прямо зараз йти до терцентрів комплектування (колишні військкомати). Протягом 2022 року триватиме перехідний період. Ведеться робота зі спрощення порядку постановки на облік, вивчається питання пріоритетності професій, споріднених з військово-обліковими спеціальностями. Будуть зміни, які Міноборони обов’язково повідомить. Штрафів протягом 2022 року не буде, також опрацьовується питання спрощення всіх процедур постановки на облік як для чоловіків, так і для жінок. У тому числі й цифровизація тих процесів, які технічно можна перевести до онлайн».

21 січня прес-служба Міноборони повідомила, що нову редакцію наказу про постановку на військовий облік жінок відомство надіслало на погодження до МВС, СБУ та Служби зовнішньої розвідки.

«Логіка нового варіанта наступна: за допомогою військового обліку ми маємо не лише забезпечувати поточні потреби війська, а й дбати про розвиток Збройних сил. У наказі ми затверджуємо не всі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а лише ті, що наші військові вважають актуальними в найближчому майбутньому. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей та професій, які потребують військового обліку жінок на даному етапі», – пояснив міністр оборони України Олексій Рєзніков.

Зокрема, визначено 14 спеціальностей та 6 професій, які передбачають постановку на військовий облік. Ці спеціальності та професії споріднені близько 100 військово-облікових спеціальностей, переважно йдеться про спеціальності та професії у сфері медицини, електроніки, зв’язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту.

Остаточний список буде затверджено після отримання погоджень з інших відомств. Також у проекті наказу закладено механізм перегляду цього списку.

Джерело: internetua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні