Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаГрошіЗ 1 лютого опалення у деяких містах України може здорожчати до 40...

З 1 лютого опалення у деяких містах України може здорожчати до 40 гривень за кубометр

Этот материал также доступен на русском языке
Через прорахунки ДК "Нафтогаз Трейдинг" у прогнозуванні обсягів природного газу за фіксованою ціною для виробництва теплоенергії населенню та бюджетним установам ситуація навколо теплопостачання споживачів у регіонах України стає критичною.

Про це йдеться у заяві профільної асоціації “Укртеплокомуненерго”.

Зазначається, що 10 підприємств теплопостачання повідомили в асоціацію про нестачу газу за фіксованими цінами для населення та бюджетних установ у своїх містах. У жовтні та грудні їм не вистачило майже 40 млн м³ газу за фіксованими цінами, гарантованими державою.

У яких містах опалення подорожчає вже із лютого?

Тепер, через прорахунок підприємства “Нафтогаз”, теплопостачальні підприємства будуть змушені покривати нестачу газу за ринковими цінами.

ДК “Нафтогаз Трейдинг” категорично відмовляється коригувати ці обсяги, виставляючи за перевищення лімітів газу рахунки за ринковою ціною всупереч досягнутим домовленостям з урядом перед початком опалювального сезону.

Тому теплопостачальні підприємства таких міст як Вінниця, Жовті Води, Миргород, Херсон, Теплодар, Нововолинськ, Кам’янець-Подільський, Шепетівка та Старокостянтинів уже у січні не зможуть розрахуватися за спожитий природний газ для забезпечення теплопостачання своїх міст.

За умовами жорстких договорів, запропонованих ДК “Нафтогаз Трейдинг” теплопостачальникам, це означає зміну умов надання газу та можливе застосування з 1 лютого страхового механізму – постачальника “останньої надії” (ПОН), за яким газ може надаватися лише 2 місяці, не за фіксованою соціальною ціною 7,42 тис. грн./1 тис. куб. м, а ринковою.

У січні вона становить близько 40 тис. грн./1 тис. куб. А одне з найбільших в Україні підприємств за обсягами виробництва теплової енергії КП «Харківські теплові мережі» разом з КП «Лисичанськтепломережа» вже з 1 січня 2022 року виключені з реєстру підприємств, постачання газу яким здійснює ДК “Нафтогаз Трейдинг” та переведені до реєстру постачальника останньої надії ” тієї ж ДК “Нафтогаз Трейдинг”.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні