Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаНовини28 січня – день чаклунів: як захистити себе

28 січня – день чаклунів: як захистити себе

Этот материал также доступен на русском языке
28 січня відзначаються 2 православні церковні свята.

Церковні православні свята 28 січня

Павлов день, Преподобного Павла Фівейського

Є днем пам’яті святого Павла з міста Фіваїди (Єгипет). Роки життя: 228-341. Багато років провів у Фіваїдській пустелі. Його вважають отцем православного чернецтво.

Преподобного Іоанна Кущника

Святкування пам’яті святого Іоанна родом із Константинополя. Жив у V столітті. Таємно пішов із дому і прийняв чернечий постриг. Три роки прожив у кущі (наметі) біля батьківського будинку.

Павлов день (День чаклунів)

Народне свято Павлов день відзначається 28 січня 2022 (за старим стилем – 15 січня). У церковному православному календарі це дата вшанування пам’яті преподобного Павла Фівейського, першого християнського ченця. У народі це свято називають ще Днем чаклунів. Вважається, що ті, хто володіє чаклунськими знаннями, саме в цей день передають їх своїм учням. А прості люди страждають від цього, тому що молоді та недосвідчені учні тренуються на них.

История

Павло народився в період правління Декія у Фіваді (Єгипет). Він рано став сиротою і зазнав багатьох бід від свого родича, який бажав отримати його спадок. Коли почалися переслідування християн, Павло дізнався, що родич хоче повідомити про його віру правителю і змушений був залишити місто.

Він вирушив у пустелю, де оселився біля підніжжя гори у печері та прожив там 91 рік. Їжу йому приносив ворон. Павло безперестанку молився. Жодна жива душа не знала про нього. І ось одного разу його ім’я було відкрито святому Антонію, який також оселився у цій пустелі.

Антоній знайшов Павла і між ними почалася розмова. Павло розповів про свою швидку кончину і звелів поховати його згідно з християнськими традиціями. Під час молитви він помер. Антоній поховав його в могилі, яку викопали два леви, а його одяг забрав із собою.

Традиції та обряди

Люди бояться цього свята і намагаються захистити себе будь-якими способами: плюють через ліве плече, моляться, стукають по дереву, проводять обряди від пристріту та псування.

Цього дня необхідно задобрити домового. Під час обіду його треба похвалити та поставити йому чарку спиртного напою (вина чи горілки).

Прикмети

Якщо у Павлів день вітер подув, то влітку часто йтиме дощ.

Якщо ворони розкаркалися, тепло не за горами.

Синиці намагаються сховатись ближче до будинку – готуйся до лютих морозів.

Нічне небо всипали яскраві зірки – до врожаю льону.

Якщо хмари північ від, то мороз посилиться.

Зірки тьмяно мерехтять – чекай тепла, а якщо яскраво спалахнули – холоду.

Якщо на Павла повалив сніг, то чекай на морози.

Якщо ворони почали ховатися, то незабаром ударять морози.

Якщо горобці на деревах затихли, то чекай на снігопад.

Снігури защебетали – до зміни погоди.

Раніше ми розповідали вам про день Григорія Ніського.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні