П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаГрошіЕкономічний паспорт українця: на що можна витратити гроші і коли?

Економічний паспорт українця: на що можна витратити гроші і коли?

Этот материал также доступен на русском языке
З ініціативи президента Володимира Зеленського кожен молодий громадянин, народжений з 1 січня 2019 року, на своє 18-річчя отримає від держави близько 600 тис. грн. Ці гроші можна буде витратити на придбання житла, навчання в українських вишах, лікування тяжких захворювань, перевести на накопичувальний пенсійний рахунок.

Економічний паспорт – повноцінна система перерозподілу доходів держави від надр. У Фонд майбутніх поколінь держава перераховуватиме частину рентних платежів за користування надрами.

Фонд вкладатиме їх у фінансові інструменти та отримуватиме інвестиційний дохід, а кожна дитина матиме свій персональний накопичувальний рахунок. Батьки в режимі реального часу через Дію бачитимуть кошти, накопичені державою для конкретної дитини. Про це повідомляє сайт Слуги народу .

Так, реєстрація учасників програми проводитиметься автоматично після отримання свідоцтва про народження. Інформація про новонародженого вноситься до Реєстру, створюється рахунок у Фонді майбутніх поколінь, запускається накопичення коштів. Гроші отримають українці, які народились із 1 січня 2019 року. Кошти виплачуються після досягнення 18 років, але виплату можна отримати достроково у разі серйозної хвороби або початку навчання за контрактом раніше 18 років.

Щороку держава відраховуватиме не менше двох мінімальних заробітних плат на дитину. Тобто надходження зростатимуть із зростанням мінімальної зарплати. За попередніми оцінками, одному учаснику Фонду майбутніх поколінь дістанеться близько 600 тис. грн. у перший рік виплат (2037).

Відрахування до Фонду майбутніх поколінь розпочнуться з 2023 року, адже на прийняття запропонованих президентом законопроєктів потрібен час, а бюджет на 2022 рік уже затверджено.

Отримати гроші готівкою не можна. Їх можна витратити на придбання житла, навчання в українських вишах, лікування тяжких захворювань (перелік визначає КМУ), перевести на накопичувальний пенсійний рахунок.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні