Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧому гріється вилка в розетці: причини та їх усунення

Чому гріється вилка в розетці: причини та їх усунення

Этот материал также доступен на русском языке
Напевно, багато хто хоч раз помічав, що вилка пральної машини, бойлера або електрообігрівача гріється. Це нормальне явище чи варто бити на сполох?

Давайте розберемося, чому гріються вилки електроприладів та як це виправити.

Чому вилка обігрівача чи пральної машини гріється?

Це відбувається через поганий електричний контакт. Чим гірший контакт, тим вищою буде температура. Коли металеві частини провідників слабо прилягають одна до одної, то зростає перехідний опір. Нагрівається розетка і разом із нею нагрівається вилка.

Найчастіше проблема саме у розетці. Контактні пластини всередині можуть ослабнути або окислитися, що призводить до підвищення температури. Також можуть ослабнути гвинтові затискачі, якими прикручено провід до механізму розетки.

Іноді вилка гріється через те, що електроприлад занадто потужний, а проводка у квартирі на це не розрахована. Наприклад, електрики проклали кабель перетином 1,5 мм2 замість потрібних 2,5 мм2.

Буває, що несправна саме штепсельна вилка. Але зараз їх виготовляють у литому корпусі, тож це досить рідкісна причина.

Чим небезпечний нагрів вилки в розетці?

Це може призвести до короткого замикання та пожежі. Теоретично, повинен спрацювати автоматичний вимикач у вашому квартирному щиті й знеструмити лінію. Його функція саме в цьому – відключатися при короткому замиканні й коли температура дротів стає вищою за норму.

Однак у багатьох українців у щиті один автомат на всю квартиру. А у старому фонді досі використовуються пробки. Це не захистить від пожежі.

Що робити, якщо гріється вилка у розетці?

Якщо вилка в розетці сильно нагрілася, не намагайтеся її витягти. Через високу температуру є ризик деформувати пластик або зіпсувати вилку. Спершу спробуйте «зняти навантаження» – відключіть бойлер, обігрівач або чайник за допомогою кнопки на самому пристрої.

Якщо на електроприладі немає кнопки або регулятора, знеструмте лінію в квартирному щиті. Зачекайте, поки вилка охолоне, і тільки після цього спробуйте вийняти її з розетки.

Зверніть увагу на латунні контакти у розетці. Сірий або фіолетовий колір говорить про те, що вони зазнали високої температури й більше не придатні. У цьому випадку розетку потрібно замінити.

Поганий контакт може бути на гвинтових затискачах, де провід підключений до механізму розетки. Підтягніть контакти та переконайтеся, що у дроті переріз не нижче 2,5 мм2. Якщо провід тонкий, ситуація обов’язково повториться в майбутньому. У цьому випадку допоможе лише заміна проводки.

Андрій Горін

Джерело: odessa-life.od.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні