Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниНаш Всесвіт схожий на великий мозок - дослідження

Наш Всесвіт схожий на великий мозок – дослідження

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені виявили закономірності роботи нейронної мережі мозку та павутиння галактик у космосі.

Дослідники вивчили дві системи — мережу нейронів головного мозку та наш Всесвіт — під різними кутами, розглянувши їхню структуру, морфологію, обсяг пам’яті та інші властивості.

Кількісний аналіз показав, що дуже несхожі фізичні процеси можуть створювати структури однакового рівня складності та організації, навіть якщо вони різняться за розміром у 27 разів.

Незвичайне дослідження провели італійські фахівці у двох дуже різних областях – астрофізик Франко Вацца з Університету Болоньї та нейрохірург Альберто Фелетті з Університету Верони.

Один із найяскравіших висновків дослідження полягає в тому, що нейронну мережу мозку можна розглядати як окремий всесвіт.

Ця мережа містить близько 69 млрд нейронів, а Всесвіт, що спостерігається, включає як мінімум 100 млрд галактик.

Ще одна подібність – це природа мереж нейронів і галактик, у яких є вузли, з’єднані нитками. Дослідники дійшли висновку, що обидві мережі зросли внаслідок роботи подібних фізичних принципів.

Також цікаво порівняти склад обох конструкцій. Близько 77% мозку складається з води, а близько 70% Всесвіту наповнено темною енергією. Обидва матеріали — пасивні, вони відіграють непряму роль своїх структурах.

Вчені також виявили дивну подібність між коливаннями щільності матерії в мозку та космічному павутинні.

Читайте также:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні