Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниАстероїд летить до Землі: при зіткненні можливий апокаліпсис

Астероїд летить до Землі: при зіткненні можливий апокаліпсис

Этот материал также доступен на русском языке
За даними системи відстеження астероїдів НАСА, масивний астероїд розміром з кілометр повинен пролетіти повз Землю наприкінці цього місяця, що стане першим прольотом астероїда такого розміру в 2022 році.

За розрахунками фахівців, небесне тіло під назвою Апофіс пролетить на відстані 38,4 тисяч кілометрів від нашої планети. Це приблизно висота орбіт геостаціонарних супутників.

За розрахунками НАСА, 7482 (7482 (1994 PC1) – таке ім’я він отримав у класифікації небесних тіл), має діаметр не менше 1 км і, можливо, близько 1,3 км завширшки. Для порівняння, це в чотири рази більше за Ейфелеву вежу і в 3,5 рази більше за Емпайр-стейт-білдинг у Нью-Йорку.

Небесне тіло пролетить над Землею 18 січня близько 1,98 мільйона кілометрів. Для контексту відстань від Землі до Місяця становить приблизно 384 тисячі кілометрів, що більш ніж у п’ять разів менше від цього.

Астероїд Апофіс – діаметром майже 400 метрів та вагою близько 30 тонн – навесні 2029 року знову наблизиться до нашої планети на відстань орбіт геостаціонарних супутників.

Вчені попередили, що Апофіс підлетить до Землі 13 квітня 2029 на відстань 38,4 тисячі кілометрів. Швидкість зближення становитиме 7,42 кілометри на секунду.

Такий прогноз зробили у Всеросійському науково-дослідному інституті з проблем цивільної оборони та надзвичайних ситуацій МНС Росії.

Якщо ж розрахунки не точні, і астероїд діаметром 393 метри і вагою 27 тонн зіткнеться із Землею, то сила вибуху при цьому буде в 30 разів більша, ніж під час вибуху найпотужнішої радянської термоядерної бомби, випробуваної у 1961 році. Вивільнена енергія складе 1717 мегатонн.

Згідно з прогнозом, сила землетрусу в радіусі 10 кілометрів від місця падіння може досягти 6,5 балів за шкалою Ріхтера, швидкість вітру виявиться не менше 790 метрів за секунду.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні