«На столі обов’язково має бути традиційна кутя із узваром. Згідно з повір’ям, кутя – це господиня, а узвар – господар. Ділюсь з вами рецептом своєї куті» , – пише на своєму YouTube-каналі Глинська .
Нам знадобляться:
- 200 г пшениці (перловки або спельти, 1 склянка об’ємом 250 мл);
- 600 мл води (2,4 склянки об’ємом 250 мл);
- 30 г маку (2 ст. л.);
- 50 г обсмажених волоських горіхів (1,5-2 ст. л.);
- сухофрукти (за бажанням);
- мед (за смаком);
- сіль (за смаком);
- узвар із сухофруктів (груші, чорнослив, в’ялена вишня).
Приготування:
- Промийте крупу. Залийте водою у пропорції 1:3 та залиште мінімум на 5 годин.
- Додайте сіль і відваріть на середньому вогні до готовності. Періодично помішуйте.
- Додайте мак, перемішайте. Накрийте кришкою, залиште на 15-20 хвилин.
- Приготуйте узвар – залийте сухофрукти водою та проваріть.
- Заправте кутю узваром, медом, подрібненими горіхами, а також за бажанням сухофруктами.
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як приготувати різдвяний штолен.