Субота, 21 Вересня, 2024
ГоловнаКомуналкаКомунальні послуги: які зміни чекають українських споживачів у 2022 році?

Комунальні послуги: які зміни чекають українських споживачів у 2022 році?

Этот материал также доступен на русском языке
Що буде з тарифами на комунальні послуги у 2022 році. Українців постійно попереджають про збільшення ціни на газ та електроенергію, коли тарифи на комуналку будуть переглянуті та скільки доведеться платити?

Тариф на електроенергію

Згідно з постановою уряду, з 1 жовтня 2021 року діє тариф на електроенергію 1,44 грн за кВт-год (для споживання обсягом до 250 кВт на місяць).

З 1 січня він не зміниться і діятиме до 30 квітня 2022 року. Ним користується 80% населення.

Для українців, які споживають понад 250 кВ-год, діє тариф 1,68 грн за кВт-год.

Тариф на газ

Весною уряд відмовився від ринкових механізмів визначення вартості газу для населення, зафіксувавши ціни на рік. Річний тариф на газ передбачає, що до кінця квітня постачальники продаватимуть газ населенню за фіксованою ціною. Річна пропозиція для побутових споживачів – від 7,96 грн до 13,5 грн/куб. м.

Клієнти “Нафтогазу” за річним тарифним планом “Фіксований” платять 7,96 грн за куб м.

Тариф на розподіл газу

Зміняться тарифи на розподіл блакитного палива по облгазам. Рішення про встановлення тарифів на розподіл газу для операторів ГРС Національна комісія, яка здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, затвердила 22 грудня.

За словами голови комісії Валерія Тарасюка, після перегляду тарифи залишаться на нинішньому рівні.

“Ми виходили з того, щоб коригування тарифів було на рівні інфляційних процесів, а вийшло навіть менше. Переважно завдяки тому, що газ на виробничо-технологічні втрати враховано на рівні 7,42 гривні за кубометр”, – заявив Тарасюк.

Найвищі тарифи на послуги з розподілу газу на 2022 рік комісія встановила для споживачів компаній “Гадячгаз”, “Закарппатгаз”, “Лубнигаз”, “Миколаївгаз”, “Тисменицягаз”, “Харківгаз” та “Чернівцігаз” – 1,99 грн за куб м на місяць. Найнижчі тарифи отримали “Київгаз” – 0,32 грн, “Харківміськгаз” – 0,43 грн, “Кременчукгаз” – 0,46 грн, “Криворіжгаз” – 0,53 грн та “Черкасигаз” – 0,57 грн.

Читайте також:

Джерело: epravda.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні