Субота, 22 Січня, 2022
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯка роль марганцю в організмі?

Яка роль марганцю в організмі?

Этот материал также доступен на русском языке
Марганець активно впливає на обмін білків, вуглеводів і жирів. Важливою також вважається його здатність посилювати дію інсуліну та підтримувати певний рівень холестерину в крові.

У присутності марганцю організм повніше використовує жири, підвищується засвоюваність міді.

Мікроелемент – менеджер

Також мікроелемент регулює процеси кровотворення, посилює синтез гормонів щитовидної залози – тироксину та трийодтироніну, бере участь у синтезі інтерферону та зміцнює імунітет, підтримує нормальне згортання крові.

Марганець іще називають мікроелементом-менеджером, бо він контролює та підтримує
багато життєвих функцій організму.

Надлишок марганцю може призвести до серйозних наслідків, після яких навіть молодий
організм дуже важко відновлюється, – погіршення всмоктування заліза та виникнення
анемії, погіршення стану нервової системи, порушення всмоктування кальцію.

До чого призводить дефіцит марганцю

Дефіцит марганцю призводить до різних форм анемії, затримки росту у дітей, проявів
дефіциту маси тіла. Нині дефіцит марганцю є досить поширеним явищем, що пов’язано з неправильним і незбалансованим харчуванням, і навіть забрудненістю довкілля.

Багаті на марганець продукти

Це крупи (насамперед вівсяна та гречана), квасоля, горох, горіхи, журавлина, яловича печінка та багато які хлібобулочні вироби, якими практично поповнюється добова потреба людини в марганці – 5,0-10,0 мг.

Читайте також: Квасоля, горох і нут: у чому користь і шкода бобових?

Нове на сайті