Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниБорщовий набір: які овочі подорожчали до рекордного рівня?

Борщовий набір: які овочі подорожчали до рекордного рівня?

Этот материал также доступен на русском языке
У 2021 році погодні умови наче перевіряли на витримку фермерів, через поганий урожай ціни на овочі постійно зростають.

Так, овочі для борщового набору значно зросли в ціні з початку року.

Цибуля подорожчала майже вдвічі

За даними Держстату, в ціні подешевшала тільки картопля.

Таким чином, з січня по листопад зросла вартість:

  • капусти – від 4,97 грн / кг до 8,31 грн / кг – на 67,20%;
  • цибулі – від 5,55 грн/кг до 10,61 грн/кг – на 91,17%;
  • буряку – від 6,40 грн/кг до 10,55 грн/кг – на 64,84%;
  • моркви – від 6,34 грн / кг до 9,19 грн / кг – на 44,95%.

При цьому картопля подешевшала на 22,71%. У січні 2021 року її продавали по 11,14 грн/кг, а в листопаді – вже по 8,61 грн/кг.

Чому зростають ціни на овочі?

За словами президента Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тараса Баштанника, подорожчання овочів для приготування борщу в 2,6 рази пов’язане з низкою факторів.

Так, на ціни на овочі мали вплив складні погодні умови, які спостерігалися в цьому році і вплинули на вирощування і збір врожаю фермерами.

«Ще одним фактором є подорожчання всіх складових рослинного виробництва, які, до речі, продовжать дорожчати і далі. Йдеться про електроенергію, добрива, захист рослин, паливно-мастильні матеріали тощо. Все це в поєднанні з меншим валовим збором призвело до зростання цін на продукцію не тільки борщового набору, а й на інші види овочів», – сказав президент УПОА.

Також на ціни впливає подорожчання глобальних логістичних послуг – як сухопутних, так і морських. Це ускладнює стабілізацію цін за рахунок дешевого імпорту. Крім того, багато сільгоспвиробників зараз зберігають свій урожай, не продаючи його на ринку.

«Це, по-перше, пояснюється поведінковими особливостями українського фермера, який сьогодні бачить зростання цін і вважає, що вони будуть рости далі. Але дуже часто це грає злий жарт з виробниками. Адже якість зберігання овочів в Україні не найкраща через відсутність довгострокових потужностей зберігання», – пояснює Тарас Баштанник.

Читайте також:

Джерело: segodnya.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні