П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДачаЧому буряк росте дрібним і непоказним?

Чому буряк росте дрібним і непоказним?

Этот материал также доступен на русском языке
Буряк виростає дрібним і несолодким, якщо його культивують на ґрунтах, які йому не подобаються. А ще, він любить родючі, повітро - і вологопроникні ґрунти. Тому краще розмістити його на ділянці, де в минулому році була внесена органіка.

Також дрібні коренеплоди ростуть при дуже щільному посіві. У буряка насіння хоч і дрібне, але з нього може вирости багато коренеплодів. Тому навіть у найстаранніших овочівників посів завжди виходить загущеним.

Буряк переносить тимчасову нестачу вологи краще інших коренеплодів, і все ж не варто випробовувати його на міцність: великий розрив у поливах, особливо в період зростання коренеплодів, призводить до того, що вони не досягають норм сорту і виростають дрібними. Його розвитку також перешкоджають занадто часті поливи: ґрунт ущільнюється, коріння починає відчувати нестачу повітря.

Щоб буряк був солодким, не рекомендується підживлювати землю свіжим гноєм. Під час розкладання гною виділяється багато азоту, що, по-перше, підсилює зростання бадилля (тоді коренеплоди будуть невеликими), а по-друге, надає буряку гіркуватий смак. За надлишку азоту буряк виростає блідим, з білявими прожилками, тому краще не ризикувати.

На кислих ґрунтах буряк, як правило, зовсім не вдається. Оптимальні значення рН ґрунту для буряка – від 6,5 до 7,5. Що робити, якщо ґрунт на ділянці не дотягує до цих значень? Кислі ґрунти добре поліпшувати шляхом застосування попелу, яєчної шкаралупи, вирощування сидератів, таких як люпин. Надмірно лужні ґрунти підкислюють введенням торфу, курячого посліду, кислих добрив (суперфосфат, сульфати, фосфат амонію), вирощуванням сидератів, таких як гірчиця та інші хрестоцвіті.

Висновок: щоб буряк не вийшов дрібним, його слід не тільки висаджувати рідко, але і після появи врун, необхідно видалити зайві рослини. Між рослинами в ряду повинно бути не менше 15-20 см.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні