Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЯк стати посмертним донором: у "Дії" з'явиться новий розділ

Як стати посмертним донором: у “Дії” з’явиться новий розділ

Этот материал также доступен на русском языке
Верховна Рада схвалила ініціативу Міністерства охорони здоров'я та санкціонувала згоду на посмертне донорство в електронному вигляді через портал "Дія".

16 грудня Верховна Рада України ухвалила законопроект №5831 про внесення змін до законодавчих актів, що регулюють трансплантацію органів людини. Згідно з ним, кожен зможе дати прижиттєву згоду на донорство органів через портал “Дія”.

Посмертним донором може бути будь-яка повнолітня дієздатна особа, яка заявить про свою згоду або незгоду на вилучення анатомічних матеріалів зі свого тіла для трансплантації та/або виготовлення біоімплантатів.

Звичайно, це стане можливим тільки після того, як лікарі визначать її стан як «незворотню смерть» (смерть мозку або біологічна смерть).

Згода або незгода на посмертне донорство, заява про відкликання раніше наданої згоди або незгоди подається в письмовій або електронній формі з підписом особи, яка виражає своє волевиявлення.

Нотаріальне посвідчення справжності підпису нотаріусом не потрібне.

Якщо закон буде підписаний президентом, він набуде чинності з дня, наступного за днем його опублікування, за винятком окремих положень, які набирають чинності з 1 грудня 2022 року.

Читайте також:

Джерело: fakty.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні