Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаНова послуга в комунальних платіжках: за що будемо платити?

Нова послуга в комунальних платіжках: за що будемо платити?

Этот материал также доступен на русском языке
У Києві і в ряді міст у платіжках з'явилася нова послуга - «Абонплата». Комунальні служби почали стягувати зі своїх клієнтів абонплату за вивезення сміття, гарячу та холодну воду, опалення.

Це стало можливим завдяки прийняттю закону «Про житлово-комунальні послуги» (він був ухвалений у 2019 році).

За словами експерта в царині житлово-комунального господарства Олега Попенка, абонплата прив’язана до прожиткового мінімуму і буде регулярно збільшуватися і виплачуватися незалежно від сезону.

Наразі абонплата за комунальні послуги (без доставки газу) може коштувати родині 111,7 грн. без банківської комісії.

– Якщо взяти в цілому, то українці будуть щомісяця платити на 2,01 млрд грн більше комунальних послуг, – підрахував експерт.

Кабінет міністрів України кілька років тому ввів максимальний розмір абонплати.

Суми в платіжці розраховуються за спеціальною формулою: 2* ПМ * 2,58 * 0,15 * К, де ПМ – прожитковий мінімум; 2,58 – середня кількість людей в сім’ї; 0,15 – середня частка витрат на комунальні послуги із загального доходу сім’ї; К – коефіцієнт (для опалення та води – 0,019, для сміття – 0,009).

З огляду на те, що прожитковий мінімум в Україні зростає кілька разів на рік, розмір абонплати також буде збільшуватися.

Комунальники планують спрямувати виручені  за абонентську плату кошти на обслуговування та ремонт мереж, їх модернізацію.

Читайте також:

Джерело: obozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні