П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперти назвали продукти, які найбільше подорожчали

Експерти назвали продукти, які найбільше подорожчали

Этот материал также доступен на русском языке
Український клуб аграрного бізнесу проаналізував динаміку цін в Україні на споживчі товари за останні два тижні. Як і в листопаді, рекордсменом за зміною цін стала картопля.

Картопля

Хоча минулого разу її вартість знизилася на 20% через настання перших заморозків і прискорення продажу бульб, які не можуть зберігатися у спеціально обладнаних сховищах. Тепер просто повернулася стара ціна. Зараз картопля продається в середньому по 7,28 грн за 1 кг, що на 16% вище, ніж два тижні тому.

Буряк і капуста

Паралельно з картоплею значно подорожчали ще дві складові борщового набору – буряк і капуста.

Кілограм буряку коштує 10,90 грн, а капусти – 7,31 грн. Це на 13 і 7% вище, ніж у листопаді. Тут спрацьовує сезонний фактор, і ця тенденція збережеться до нового врожаю.

Яблука

Не може не тішити споживачів зниження вартості яблук. Середня ціна яблук становить 9,27 грн. за кг, що на 14% нижче показників на цінниках, ніж у листопаді. Зростання цін на гречку також стабілізувалося. 1 кг на полицях супермаркетів коштує 47,17 грн, що на 4% нижче цін у листопаді.

Курятина

Серед продукції тваринництва найвищі темпи зростання демонструє курятина. За останні два тижні вартість цього виду м’яса підскочила на 4% і склала в середньому 104,80 грн за кілограм. Тенденція до подорожчання курячого м’яса викликана зростанням собівартості продукції (зростання цін на різне зерно, енергоносії, заробітну плату).

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні