Середа, 26 Січня, 2022
ГоловнаНовиниЧому дорожчають харчові продукти і чи варто чекати зниження цін - думка...

Чому дорожчають харчові продукти і чи варто чекати зниження цін – думка експертів

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні останнім часом спостерігається стрімке зростання цін на харчові продукти. Ціни зросли на цукор, олію, овочі, фрукти, м'ясо, яйця, молочні продукти.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу “Київ”.

Зростання цін не зупинив навіть рекордний урожай зернових культур, який цього року зібрали українські аграрії.

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук заявив, що рекордна кількість зернових, яку зібрали, зовсім не означає, що ціни всередині країни зменшуватимуться.

Крім того, зростання цін пов’язане із ставкою ПДВ на продукти. В Україні це 20%, а в європейських країнах 5-7%. Саме тому багато продуктів у Європі дешевші, ніж в Україні.

Як змінилися ціни?

Минулого року пакет молока 2,5% 870 г у середньому коштував 25,99 грн., а цього року – 32,29 грн.

 

Сир 5% 300 г коштував 32,99 грн, цього року – 52,49 грн.

Сметана 15% 400 г коштувала 25,99 грн., а тепер від 30,69 грн.

Яйця 10 шук у 2020 році – 38,99 грн, а цього року – 42,59 грн.

Соняшникова олія коштувала 51,49 грн, а зараз 60,99 грн.

Яловичина 1 кг коштувала 150 грн., тепер 259 грн.

Гречка 800 г коштувала 38,30 грн., а зараз 52,99 грн.

 

Таке істотне подорожчання пов’язують із ціною на енергоносії – газ та електроенергію.

Економіст Борис Кушнірук каже, що подорожчання триватиме до літа 2022 року.

Читайте також:

Нове на сайті