П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниБракує кількох місяців стажу для пенсії: що робити?

Бракує кількох місяців стажу для пенсії: що робити?

Этот материал также доступен на русском языке
Буває так, що при досягненні пенсійного віку майбутньому пенсіонеру не вистачає лише 2 місяців для необхідного страхового стажу. Чи допоможе вирішити ситуацію договір про добровільне страхування?

Як вирішити цю проблему – підказали у «Пенсійному кур’єрі».

Перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу, отриманого після призначення пенсії, проводять, якщо пенсіонер після призначення пенсії далі працював та сплачував страхові внески.

Тому укладання договору добровільного страхування, за яким буде здійснено сплату за два місяці після виходу на пенсію, не дасть права на перерахунок пенсії. Однак, якщо ви відпрацюєте ці два місяці офіційно і за вас будуть сплачені внески, обов’язково подайте заяву про перерахунок пенсії.

Майте на увазі, що на це не потрібно чекати два роки. Такий перерахунок мають здійснити відразу, оскільки пенсіонеру, який отримав повний стаж, необхідний для обчислення мінімальної пенсії (для жінок це 30 років), відповідний перерахунок пенсії мають провести незалежно від того, скільки часу минуло після призначення/перерахунку пенсії.

Якщо немає можливості працевлаштуватися, то варто проаналізувати страховий стаж починаючи з 01.01.2004, з урахуванням якого обчислено пенсію: можливо, є неповні місяці роботи (із заробітком меншим від мінімального). За таких обставин у страховий стаж у календарному місяці роботи враховано дні, адже стаж обчислюється пропорційно до сплачених внесків.

Наприклад, страховий стаж може становити лише 15 днів за календарний місяць роботи. Це можуть бути, зокрема, місяці працевлаштування чи звільнення з роботи. У такому разі можна здійснити доплату у мінімальний страховий внесок, щоб отримати не 15, а 30 днів стажу на місяць. Тоді доплата, наприклад, за чотири неповні місяці дасть два місяці до придбаного страхового стажу.

Для визначення суми та періоду доплати рекомендуємо звернутися до спеціалістів територіального управління Пенсійного фонду. Після здійснення доплати та подання відповідної звітності для перерахунку слід подати до Пенсійного фонду відповідну заяву.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні