Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія7 грудня: церковні православні свята

7 грудня: церковні православні свята

Этот материал также доступен на русском языке
7 грудня православна церква вшановує пам'ять християнської мучениці Катерини Олександрійської. Також у цей день вшановується пам'ять святого мученика Меркурія.

Свята Катерина

Гвідо Рені. Страта Катерини Олександрійської

Вона була дочкою грецького царя Ксантоса і жила Олександрії наприкінці III – на початку IV століття. Завдяки тому, що вона була дуже освічена, їй удалося схилити до християнської віри багатьох людей.

Імператор Максиміан намагався повернути Катерину в язичництво, але нічого не вийшло. Зрозумівши, що вона не відступить від своєї віри, імператор наказав відтяти їй голову.

Святий Меркурій

 

Святий великомученик Меркурій, скіф за походженням, служив воїном у римській армії за часів правління імператорів-язичників Декія та Валеріана. Був обезголовлений у Кесарії Каппадокійській за віру в Христа.

Народні прикмети

  • Якщо цей день ясний, то зима буде холодною.
  • Якщо на небі видно багато маленьких зірок – до швидкого снігопаду, а якщо тепло, туманно та сльота, то морозів не буде ще десять днів.
  • У народі цей день зветься “Катерина Санниця”, яка вважається покровителькою наречених, вагітних жінок і породіль. Катерину, що прославилася своєю вченістю, на Заході вважають покровителькою учнівської молоді. З дня Катерини Санниці починалося зимове візництво. Торговці вирушали до інших міст зі своїм товаром, а дехто наймався перевозити товари промисловців або купців. До Дня пам’яті великомучениці були присвячені Катерининські гуляння – перше катання на санях.

Раніше опубліковано: 6 грудня: церковні православні свята

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні