П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКоронавірус: різні штами – різний перебіг хвороби

Коронавірус: різні штами – різний перебіг хвороби

Этот материал также доступен на русском языке
Зараз все більше з'являється інформація про новий штам коронавірусу «Омікрон». За словами епідеміологів, він дуже небезпечний, але не варто забувати і про старі штами, адже вони нікуди не зникли. У коронавірусних варіантів різні симптоми та форми перебігу хвороби.

Штам коронавірусу “Альфа”

У вересні 2020 року у Великій Британії з’явився перший варіант коронавірусу. У грудні ВООЗ визнала його таким, що викликає занепокоєння. Серед симптомів: кашель, сильна втома та біль у горлі та м’язах. Він відрізняється від інших тим, що рідко в симптомах є втрата нюху та смаку. “Альфа” також швидко поширюється.

Штам “Бета”

Вперше він з’явився у травні 2020 року у Південно-Африканській Республіці. Серед ознак штаму: виявляють найчастіше серед молоді, викликає ускладнення, також ним можна повторно захворіти. Симптоми: кашель, втрата смаку та нюху.

Штам “Гамма”

У Бразилії “Гамма” з’явився минулого року, він утричі заразніший, ніж виявлений в Ухані (Китай). Має такі ж симптоми, як у уханьського. Але є ризик тяжкої форми перенесення серед молоді та вагітних жінок. Можна захворіти повторно.

Штам “Дельта”

Вперше зафіксували його в Індії у жовтні минулого року. Він вдвічі заразніший за попередні штами, а також викликає ускладнення. Симптоми: головний біль, біль у горлі, підвищена температура, кашель і нежить. Втрата нюху буває рідко, як і симптоми як при харчовому отруєнні.

Штам “Омікрон”

У листопаді 2021 року з’явився новий штам у Південно-Африканській Республіці. “Омікрон” може мати підвищену контагіозність. Симптоми: стомлюваність та прискорене серцебиття, а також висока температура та ломота в тілі.

Цей новий варіант коронавірусу поки що не був зафіксований в Україні, але деякі вчені вважають, що він може поширюватися серед українців наприкінці січня – на початку лютого 2022 року.

Штами “Лямбда”, “Мю” та “Йота”

Варіант “Лямбда” вперше зафіксовано у грудні 2020 року у Перу. Симптоми: висока температура, сильний кашель, втрата смаку та нюху.

Штам “Мю” проявив себе на початку 2021 року в Колумбії. Поки що немає особливих симптомів.

Варіант коронавірусу “Йота” було виявлено у листопаді минулого року у США. Має симптоми, як у уханьського коронавірусу, але смертність від нього вища.

Читайте також:

Джерело: slovoidilo.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні