Середа, 17 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЩо допоможе впоратися з нежитем при коронавірусі?

Що допоможе впоратися з нежитем при коронавірусі?

Этот материал также доступен на русском языке
Будь-які симптоми застуди медики сьогодні насамперед сприймають як прояв коронавірусу. А як боротися з нежитем?
Запитання читачки:

– У мене зараження коронавірусом спочатку проявилося нежитем. Чим допомогти собі в такій ситуації?

Відповідає отоларинголог Максим Овсієнко:

– Вхідними воротами для коронавірусу, як і для інших респіраторних інфекцій, є верхні дихальні шляхи. Нежить вказує на те, що вже
включилися компенсаторні механізми захисту – набряк слизової оболонки та погіршення дихання перешкоджають проникненню вірусу нижче.

Наявність виділень (ринорея) теж є захисним механізмом, таким чином організм позбавляється вірусу, мовби змиваючи його частинки зі слизової оболонки і виводячи їх назовні.

Щоб очистити слизову оболонку, можна використовувати водно-сольові розчини. А при сильній закладеності носа допоможуть судинозвужувальні краплі. Але ними можна користуватися лише протягом трьох-п’яти днів.

Якщо проблема залишається, потрібно звернутися до лікаря, який, оцінивши стан слизової оболонки, призначить препарат, що рятує від набряку та виділень. Лікування спрямоване на те, щоб повітря, збагачене киснем, потрапляло на слизову оболонку, пригнічуючи розмноження патогенних бактерій і допомагаючи впоратися з вірусом.

Про важливість носіння маски

Важливо не переставати носити маски (а ще краще респіратори), вчасно їх міняти. Бар’єрний захист працює! Південна Корея, Японія, В’єтнам завдяки маскам досягли кращих результатів в обмеженні поширення коронавірусу, ніж Європа, Північна Америка.

Соціальна дистанція теж працює, хоча настільки ефективно, як маска. Доведено, що при пасивному видиху мікрочастинки, які містять вірус, поширюються до двох метрів, а при активному видиху (кашлі, чханні) – на шість (!) метрів.

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні