Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЯк правильно провести Різдвяний піст

Як правильно провести Різдвяний піст

Этот материал также доступен на русском языке
У православних розпочався Різдвяний піст. До 7 січня вірянам доведеться обмежувати себе у м'ясній та молочній їжі.

28 листопада у православних розпочався Різдвяний піст. Він триватиме до 7 січня. Цей піст не вважається суворим. В окремі дні можна їсти рибу. І лише в останній тиждень у харчуванні доведеться себе максимально обмежити. А на святвечір – 6 січня постаратися не їсти зовсім.

Священики наполягають, що найголовніше у пості – це не відмова від м’яса та молока, а духовне очищення. Тобто здатність відмовитися від згубних уподобань, гріховних думок. Багато які віряни в ці дні відмовляються від перегляду телевізора та читання соцмереж. Це дозволить із чистими помислами зустріти свято Різдва Христового.

Друга назва цього посту – Пилипів піст: напередодні, 27 листопада, церква відзначає день святого Пилипа. За монастирським статутом у понеділок, середу та п’ятницю дозволяється рослинна їжа без олії. У вівторок та четвер – рослинна з олією. А в суботу та неділю можна рибу. Крім того, 4, 6, 13 та 19 грудня, у дні великих православних свят, також дозволяється їсти рибу. Послаблення закінчуються 2 січня. Після цього в їжу вживають лише овочі, фрукти та гриби.

Для тих, хто піст проводить не в монастирі, зазвичай допускаються послаблення. Насамперед вони стосуються подорожан та хворих. Послабити обмеження можуть і для жінок – вагітних і годуальниць. На це просять благословення у священика.

Послаблення стосуються лише харчування. Варто обмежити себе в розвагах і приємному відпочинку. Замість перегляду телевізора та серфінгу по Інтернету рекомендують читати православну літературу. Більше уваги приділяти своїм близьким. Особливо тим, хто потребує допомоги.

 

Раніше опубліковано: Церковні свята та пости у грудні 2021 року

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні