Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКоли краще обрізати смородину і як це правильно зробити?

Коли краще обрізати смородину і як це правильно зробити?

Этот материал также доступен на русском языке
У листопаді обрізання смородини проводять у тих регіонах, де не буває суворих і тривалих морозів, інакше внаслідок підмерзання кори біля зрізів кущ може загинути.

Цей агроприйом не рекомендується проводити при мінусовій температурі, оскільки через крихкість деревини на місцях зрізів утворюються рвані рани. На півдні смородину часто підрізають наприкінці лютого – на початку березня.

Чорна смородина плодоносить і на старих, і на нових пагонах, проте що старші гілки, то менше на них ягід, і ті з часом дрібнішають.

Молодий кущ формують із 7-10 сильних гілок, інші вирізають. З молодих пагонів залишають 3-4 найсильніші, видаляючи у них 4-5 верхніх бруньок. На дорослих кущах, що досягли шестирічного віку, щорічно вирізують третину старих гілок до першої сильної бруньки, сухі всі прибирають. Не дозволяйте розростатися парості біля основи куща – вона заважатиме у догляді за насадженнями.

 

Після обрізання кущі підгортають – це стимулюватиме відростання нових пагонів, найсильнішими з яких наступного року можна буде замінити маловрожайні.

Відрізнити старі гілки легко – кора на них темніша і трохи потріскана, приріст слабкий (менше 10-15 см), бруньки розвинені слабо, плодові гілочки хоч і численні, але здебільшого сухі.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні