П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЗамість кубів кіловати: за що українцям доведеться заплатити додатково?

Замість кубів кіловати: за що українцям доведеться заплатити додатково?

Этот материал также доступен на русском языке
Проект закону №2553 щодо зміни одиниць розрахунку спожитого українцями газу схвалено. Замість кубометрів будуть кіловат-години. Новації наберуть чинності з 1 травня 2022 року.

До цього часу облік газу здійснюватиметься за “старою”, чинною методикою.

Кубометри газу замінять на кіловат-години

За словами голови Спілки споживачів комунальних послуг України Олега Попенка, зміна одиниць обліку ресурсу є прогресивним рішенням. Таким чином, ми ще більше наблизимося до європейських стандартів, де газ уже давно рахують в одиницях енергії.

Також цей перехід дасть змогу виключити всі питання щодо якості газу, які останнім часом все частіше виникають у громадян.

Коли газ рахуватимуть у кіловатах, українці платитимуть виключно за його теплові властивості, а не за порожні обсяги.

Платити за газ доведеться більше

Але є в новому законі і не дуже добрі нюанси. Насамперед – це стосується необхідності придбання зовсім інших лічильників, ціни на які сьогодні важко назвати демократичними.

– Щоб перейти на іншу систему обліку, українцям доведеться викласти чималу суму із власної кишені. До того ж заміна пристрою буде вигідна далеко не всім. Наприклад, громадяни, які використовують газ лише для приготування їжі, платять за нього приблизно 50 грн щомісяця. Тож лічильник за 20 тис. грн у них окупиться лише за кілька десятків років, – зазначив Олег Попенко.

Ще одним не дуже приємним моментом, за словами голови асоціації Енергоефективні міста України Святослава Павлюка, може стати коефіцієнт теплоти згоряння.

Згідно з формулою НКРЕКП, при розрахунку платежів облгази використовуватимуть так званий вищий коефіцієнт теплоти згоряння, він на 20% більший за нині чинний середній показник згоряння по країні – 8229 ккал/куб.м.

Наразі цей показник на вартість газу не впливає, але щойно нові правила запрацюють, він може збільшити рахунки споживачів на 20%, прогнозує Павлюк.

Читайте також:

Джерело: gsminfo.com.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні