Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаТарифи на електроенергію знову переглянуть: скільки платитимемо?

Тарифи на електроенергію знову переглянуть: скільки платитимемо?

Этот материал также доступен на русском языке
Тарифи на електроенергію для населення в Україні можуть переглянути вже у квітні 2022 року, коли закінчиться дія ухвали, яка регулює ціну (ПСО).

Реальна вартість – 4,5-4,85 гривень за кВт/годину

Вже зараз українці, за розрахунками, мають платити не 1,44, а 4,5-4,85 грн за кожну кВт/годину (реальна вартість струму), і 2022-го ціни не знижуватимуться.

За словами директора ТОВ “Волиньелектрозбут” Дмитра Іванова, робити прогнози на реальну вартість електроенергії у 2022 році досить складно і пов’язано це насамперед з енергетичною кризою у всьому світі.

– Чинний формат ПСО теоретично виглядає непогано – НАЕК “Енергоатом” (маючи значно нижчу собівартість енергії, ніж інша генерація) за рахунок високої маржі від продажу на вільному ринку має компенсувати різницю між тарифом для населення та реальною вартістю енергії. Практично це те саме перехресне субсидування, яке було раніше, лише упаковка змінилася і писанини додалося, – каже експерт.

Наявний формат і механізм ПСО в умовах нестабільності правил гри на ринку та ціни на всіх його сегментах, що постійно зростає, неминуче призведе до утворення касових розривів у постачальників універсальної послуги та “Енергоатому”, додає експерт. Що, своєю чергою, призведе до неспроможності всіх учасників ПСО виконувати ці спеціальні обов’язки.

– Це – песимістичний сценарій чинного формату ПСО, і він потребує негайних коректив та вдосконалення. Дефіцит генерації та рівень запасів вугілля на складах ТЕС та ТЕЦ лише поглиблює негатив ситуації, – пояснив Дмитро Іванов.

Скільки ми зараз платимо?

З жовтня 2021 року для деяких українців тариф на електроенергію знизився на 24 коп. за кВт/годину – з 1,68 до 1,44 грн. Такий тариф для побутових споживачів діє на перші 250 кВт/год. на місяць. Кожен наступний кВт/год коштує, як і раніше, 1,68 грн.

А звичну для українців знижку на перші 100 кВт/год. на місяць скасували ще з січня 2021 року. Тому в результаті електрика в країні все одно дорожчає – ще 2020-го перші 100 кВт/год. коштували на 54 грн менше, ніж з 1 жовтня 2021-го.

Читайте також:

Джерело: Оbozrevatel.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні