Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЦукор в Україні подорожчає: понад 40 гривень за кілограм

Цукор в Україні подорожчає: понад 40 гривень за кілограм

Этот материал также доступен на русском языке
В Україні відчутно зросте ціна на цукор. Собівартість солодкого продукту сягнула 30-32 гривень за кілограм, відпускна ціна на заводах - від 35 до 40 гривень за кілограм.

Експерти прогнозують зростання цін, оскільки заводи стали відмовлятися від роботи через збитковість у зв’язку з подорожчанням газу. Про це пише видання «Время».

Виробляти цукор стало невигідно

Для багатьох галузей подорожчання газу з 7-8 гривень за кубометр до 28 гривень за кубометр стало фактично катастрофою. З 34 цукрозаводів в Україні на газі працюють 19. Чотири цукрозаводи вже просто відмовилися від роботи, оскільки з економічної точки зору це невигідно.

Подорожчання газу призвело до того, що витрати на виробництво перевищують вже навіть нинішню собівартість від 25-26 гривень за один кілограм.

«При нинішній ціні газу розрахункова собівартість цукру буде 25-26 гривень за кг. У той час як середня оптова або заводська ціна по Україні сьогодні – 23-24 гривні. Якщо до собівартості 26 гривень додати рентабельність 10% і ПДВ, то ціна в роздріб буде на рівні 30-32 гривень за кг», – пояснює генеральний директор асоціації «Харківцукор» Юрій Ільченко, – собівартість цукру очікується на рівні 30-32 гривень, а відпускна ціна заводів 35-40 гривень за кг. Плюс торговельна надбавка».

Вирощування цукрових буряків стає нерентабельним. Виробники цукру просять в уряду дотації, а також знайти можливість знизити ціну газу для промисловості.

Ілюстративне фото

Читайте також:

Джерело

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні