П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яМОЗ: коли за виклик «швидкої» доведеться заплатити штраф

МОЗ: коли за виклик «швидкої» доведеться заплатити штраф

Этот материал также доступен на русском языке
В останні дні кількість звернень до «швидкої» сягнула історичних максимумів і вже перетнула позначку 55 тисяч викликів на добу.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров’я України.

Називають “потрібні” симптоми

За інформацією диспетчерських, випадки, коли жителі України називають «потрібні» симптоми для виїзду бригади медиків, почастішали. По телефону говорять про дихальну недостатність, низьку сатурацію, болі в серці. Після того, як бригада приїжджає на виклик, з’ясовується, що таких симптомів немає.

“На особливу увагу заслуговують історії, коли пацієнти в розмові з диспетчером приховують коронавірусну хворобу і називають зовсім інші симптоми. Відповідно на такі виклики приїжджають бригади без захисних костюмів. Ризик інфікуватися для медиків – зростає ще більше”, – зазначають у повідомленні.

Законодавством передбачено відповідальність за хибний виклик бригади екстреної медичної допомоги. Штраф – від 850 до 3400 гривень.

МОЗ закликає кожного подумати перед тим як без причини викликати «швидку», адже коли медики їдуть до пацієнта з помилковими симптомами, допомоги може не дочекатися той, хто справді її потребує.

Коли варто викликати “швидку”

Перелік симптомів та станів:
  • Біль у грудній клітці.
  • Тяжкість дихання, задишка у стані спокою, ознаки дихальної недостатності.
  • Сатурація з рівнем кисню у крові менше 92%. Для виміру сатурації в домашніх умовах можна використовувати пульсоксиметр.
  • Порушення притомності.
  • Інші ознаки, що загрожують життю та свідчать про критичний стан пацієнта.
Раніше опубліковано:

МОЗ затвердило список професій для обов’язкової вакцинації від коронавірусу

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні