Вівторок, 16 Квітня, 2024
ГоловнаДачаНавіщо саджати цибулю під зиму?

Навіщо саджати цибулю під зиму?

Этот материал также доступен на русском языке
Цибулю під зиму садять насамперед заради ранньої зеленої продукції. Для цього годяться будь-які сорти.

Якщо ж хочете мати врожай корінців, то краще взяти сорт, який добре переносить морози, дружно і швидко йде в ріст навесні. Звичайно, для підзимового посіву ніженки не годяться, оскільки є великий ризик вимерзання.

Які цибулини взяти для саджання?

Найоптимальніший діаметр цибулин (сівка) – сантиметр, максимум півтора. Найкращим строком для саджання є період, коли температура повітря вдень коливається від 0 до плюс 5, а вночі опускається до мінус 3. У центральній частині України це зазвичай кінець жовтня – початок листопада. Якщо посадити зарано, цибуля встигне добре вкоренитися і в теплу погоду проросте. Потім – навряд чи перезимує. Місце для грядки вибирають сонячне, без застою вологи. Бажаний попередник – морква. Вона знижує ймовірність захворювання цибулевою мухою. Також добре садити після помідорів, картоплі та огірків. Не бажано там, де були цибуля та капуста.

Як садити цибулю під зиму?

Техніка саджання сівка досить проста. Закопують грядку, попередньо розсипавши перегній. Розрівнюють граблями до дрібних грудочок. Цибулини розміщують у борозенках (глибиною 5 см) на відстані 10-15 см одна від одної. Потім землю трохи ущільнюють. Якщо цибуля призначена для вигонки зелені, то насадження можна загустити, тобто залишати між цибулинами не більше 3 см. Після перших заморозків грядку доцільно присипати тирсою і накидати сухих гілок. До того ж гілки допоможуть затримувати сніг. Біле покривало вбереже посаджене від вимерзання.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні