Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаДачаУ Вінницькій області хочуть знищити частину яблуневих садів

У Вінницькій області хочуть знищити частину яблуневих садів

Этот материал также доступен на русском языке
Через нерентабельність вирощування яблук у Вінницькій області можуть викорчувати близько 3 тисяч гектарів садів.

Про це повідомив генеральний директор Корпорації «Вінницясадвинпром» Анатолій Семенюк.

Названо причини викорчовування садів

– Якщо торік ми в цей час із саду продавали сортові яблука по 10-15 грн за кілограм, то зараз максимум беруть по 4-4,50 грн. Але 30% врожаю – це так званий нестандарт. Це яблука, які постраждали від вітру, граду або просто ті, що впали на землю. Ще вчора переробні підприємства їх брали по 2 грн, а сьогодні максимум 1,50-1,60 грн за кілограм дають. Тобто цього року в садівництві вимальовується мінусова рентабельність. Я не знаю, як господарства зможуть з цим впоратися. Сьогодні наші підприємства вже хочуть корчувати сади. Я впевнений, що в цьому році десь 2-3 тис. гектарів садів у нас викорчують, – сказав Семенюк.

Садівництво – нерентабельна галузь

Аграрій прогнозує, що цей процес може початися відразу після завершення збирання врожаю. Область може втратити до 15% з близько 23 тис. гектарів яблуневих садів. З них майже 12 тис. гектарів зосереджені на підприємствах Корпорації «Вінницясадвинпром».

Анатолій Семенюк зазначає, що цього року сезон видався вкрай тяжким. Зокрема, у період цвітіння через негоду садівникам довелося обприскувати яблуні дорогими отрутохімікатами по 25-30 разів. Інакше кондиційного врожаю зібрати б не вдалося.

– Зараз ми ще не можемо говорити про конкретні цифри, оскільки господарства зібрали лише 50-60% врожаю. Ми очікуємо, що по корпорації зберемо 150-160 тис. тонн яблук, а в цілому по області буде в межах 300 тис. тонн. Це десь на 30% більше, ніж торік. Але ми вже маємо серйозні збитки. А ще зараз закладаємо яблука в холодильники. І вже бачимо, що в зимові місяці на ці яблука ціни не буде. А для роботи холодильників потрібно затратити величезні кошти на електроенергію, – розповів директор компанії.

Читайте також:

Джерело: Аgronews.ua

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні