Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКиянка вирощує три найсмачніші сорти фізалісу

Киянка вирощує три найсмачніші сорти фізалісу

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто вважає, що фізаліс можна вирощувати тільки для краси, його плоди чудово прикрашають грядки. Але це не так. Фізаліс можна вживати в сирому вигляді і додавати в різноманітні соуси. Головне, вибрати відповідний сорт.

Тамару Іванівну Проскурню з Києва складно назвати просто овочівницею або садівницею, вона справжня експериментаторка, адже щорічно на її ділянці з’являються нові сорти, нові рослини. Вона не любить зупинятися на досягнутому, завжди йде вперед, не зважаючи ні на погоду, ні на примхи самих рослин.

Фізаліс із кисло-солодким смаком

Цього року на грядках прописався фізаліс. Тамара Іванівна посадила три сорти – Королева Маліналько, Мексиканський ананас і Великодній. Плоди цих сортів киянка вже куштувала у знайомих, і вони їй дуже сподобалися. У всіх трьох кисло-солодкий смак. Їх можна вживати у свіжому вигляді, але киянку фізаліс зацікавив тим, що його можна додавати в різні соуси, які він добре загущує. А соусів Тамара Проскурня готує дуже багато.

Фізаліс вирощують через розсаду. Тамара Іванівна висівала насіння в середині березня, в один час із томатами.

У відкритий ґрунт рослинки саджають, коли встановлюється тепла погода і минає загроза поворотних заморозків. Якщо поспішили з посадкою, допоможе укриття з агроволокна або плівки. Фізаліс невибагливий і росте на будь-яких ділянках, головне, щоб вистачало сонечка і вітерця, щоб не було зайвої вологи, бо можуть розвиватися грибкові інфекції. Нинішнє літо на дощі не скупиться, тому рослини можна і не поливати. Хоча, якщо стоїть посуха, то волога просто необхідна.

Як зрозуміти, що плоди дозріли?

Також Тамара Проскурня радить неодмінно підв’язувати кущі, інакше вони будуть стелитися по землі. Пасинкувати фізаліс не потрібно, бо плоди у нього ростуть у пазухах гілочок. Що більше галузиться рослина, той кращий урожай. Листочки господиня теж не обриває. Першими дозрівають ті плоди, що знизу кущика. Вони можуть зберігатися в холодильнику до березня. Якщо плануєте зберігати фізаліс, то збирати його потрібно разом з футлярчиками (чохол).

У визрілого фізалісу футляри стають жовто-лимонного кольору. Якщо раніше фізаліс вирощували тільки в південних областях, то зараз, через зміни погоди в бік потепління, він росте і в північних, і в західних, і в центральних регіонах. Його плоди не тільки смачні, але і корисні. Кущики – гарна прикраса на грядці, сусіди завжди запитують, що це росте таке гарне і незвичайне.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні