Четвер, 9 Травня, 2024
ГоловнаДача100 днів ринку землі: вартість гектара та кількість угод

100 днів ринку землі: вартість гектара та кількість угод

Этот материал также доступен на русском языке
З 1 липня нинішнього року почав працювати ринок землі. Скільки продали земель сільськогосподарського призначення та скільки в середньому коштує гектар?

Майже 7 млн ​​українців-землевласників отримали повноцінне право володіти, розпоряджатися і господарювати на своїй землі. 28 тисяч угод, 70 тисяч гектарів, майже 44 тисячі гривень за 1 гектар, – такими є результати ринку землі за 100 днів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

– Якщо брати загальну цифру всіх транзакцій за землями сільськогосподарського призначення, то середня вартість за гектар на 9 жовтня складає 43,8 тис. грн. Але для того щоб показати докладну аналітику, ми розмежували середню вартість за гектар для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та особистого селянського господарства. У першому разі вартість становить 32 тис. грн, у другому – 33 тис. грн, – розповідає Роман Лещенко, міністр аграрної політики та продовольства України.

Чиновник підкреслює, що ціна більш ніж 40 тис. гривень була прогнозованою і ринковий процес ціноутворення рухається планомірно.

– Безумовно, у нас у показниках, наприклад, Київська область, де середня ціна становила 240 тис. грн/га. Це земля, яка не використовується для сільськогосподарських потреб. Це абсолютно нормально, бо місто Київ та навколишні території є визначальними у формуванні вартості земель не за сільськогосподарською метою, – коментує міністр.

За його словами, зараз відзначається конкретна динаміка зростання ціноутворення. Тобто дешевшати земля точно не буде.

Читайте також:

Джерело: agravery.com

Нове на сайті