Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДачаЯк зберігати картоплю, щоб вона не втрачала своїх смакових і корисних якостей

Як зберігати картоплю, щоб вона не втрачала своїх смакових і корисних якостей

Этот материал также доступен на русском языке
«У вересні зібрав чудовий урожай картоплі. Розкажіть, як її краще зберігати, щоб взимку не псувалася? Сергій Донцов, Одеська обл.»

Підготувати картоплю до зберігання

Насамперед дуже важливо охолодити картоплю перед тим як занести її до підвалу на зимове зберігання.

Бульби перебирають, видаляючи пошкоджені. У погребі картоплю засипають у засіки висотою до двох метрів. Важливо при цьому не допустити контакту бульб із залізом, бетоном, відкритими ділянками кладки з цегли. Засіки роблять з дерев’яних дощок. Варто врахувати, як влаштована вентиляція в льосі.

При природній слабкій вентиляції бульби у верхньому шарі запотівають. Провокують такі проблеми перепад температур всередині і на поверхні купи картоплі. Для запобігання запотіванню бульби можна вкрити соломою, стружкою або мішковиною.

Оптимальна температура повітря

У процесі зберігання картоплі найважливішим параметром є температура повітря у сховищі. Вона має бути в межах 2-5 градусів.

Картопля краще витримує тепло, ніж холод. Однак при високих температурах швидко псується і проростає. Збереженню бульб сприяє опудрювання крейдою, пересипання сухим цибулевим лушпинням.

Не можна не згадати і про листя горобини. Воно містить фітонциди, які знищують хвороботворні мікроби. Виділення фітонцидів відбувається активніше після подрібнення листя перед засипанням картоплі. Хорошим методом тривалого зберігання картоплі є накриття його торфом, який також має антисептичні властивості.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні