П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПро що може попереджати часте позіхання?

Про що може попереджати часте позіхання?

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені довели, що позіхати корисно. За своє життя здорова людина позіхає близько 250 тисяч разів. Чим корисне позіхання і чи є протипоказання?

Порушений баланс кисню

Згадайте: бувало таке, що виходите на вулицю після тривалої роботи за комп’ютером і починаєте позіхати. Це означає, що в організмі порушився баланс кисню та вуглекислого газу, а позіхання – спроба організму отримати більшу дозу кисню.

Позіхання – це один з найдавніших рефлексів, вчені не раз доводили його користь для організму людини. Завдяки позіханню вентилюються легені, прискорюються обмінні процеси, відновлюється працездатність організму. Цікаво, що поліпшується кровопостачання не лише головного мозку, але і шкіри обличчя. Позіхання мимоволі змушує людину потягуватися, а отже, дає фізичне навантаження м’язам спини, ніг і рук.

Позіхання сприяє теплообміну

Позіхання – природна терморегуляція мозку: за рахунок роботи нижньощелепних м’язів посилюється циркуляція крові, а приплив холодного повітря сприяє теплообміну. Тому взимку люди позіхають частіше.

Позіхання – генетична реакція на перевтому і стрес! Задуха – причина недоотримання мозком кисню. Тому в кімнаті, яку давно не провітрювали, «розкривають роти» абсолютно всі. Мозкові потрібен кисень у більшій кількості, і він прагне його отримати усіма способами. Позіхання в середньому триває не більше шести секунд.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні