П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЕксперт розповів про ціни на соняшникову олію в Україні

Експерт розповів про ціни на соняшникову олію в Україні

Этот материал также доступен на русском языке
Україна - найбільший експортер соняшникової олії у світі, хоча ціни на цей продукт для українців набагато вищі, ніж для жителів інших країн.

Таку думку в Telegram висловив економіст, екс-міністр фінансів Ігор Уманський.

– Україна – найбільший експортер соняшникової олії у світі. За останній рік ми постачили кордон 381 тисяч тонн. Ціни на підскочили ще на початку року з 30-35 гривень за пляшку на 0,8 літра до 70 грн за літр. Наступні півроку уряд або не реагував, або вдавав, ніби ось-ось вирішить питання. А тим часом вартість соняшникової олії впритул наблизилася до вартості простих сортів оливкової, – зазначив економіст.

За словами Ігоря Уманського, анонсоване зниження цін на соняшникову олію було викликано зміною ціни на світовому ринку.

– У серпні уряд анонсував, що до кінця місяця вартість олії впаде. Знаєте, чому? Відбулися зміни цін на світовому ринку. Ось тільки світові ціни чомусь приходять до нас з величезним запізненням. Так, за липень світові ціни на соняшникову олію впали на 10%, а в Україні – на 1,3%.

Ситуація просто абсурдна: ціни в магазинах найбільшого світового експортера масла значно вищі, ніж у країнах-імпортерах: Чорногорія – 1,75 €, Молдова – 1,70 €, Польща – 1,72 €, Україна-2.02 €.

Раніше ми розповідали, чи можна довіряти нітрат-тестерам.

Джерело:  Аgroreview.com

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні