Середа, 8 Травня, 2024
ГоловнаДачаЯкі хвороби переносить насіння

Які хвороби переносить насіння

Этот материал также доступен на русском языке
Отримання високого врожаю залежить не лише від родючості ґрунту, агротехніки і добрив, а й від самого насіння. Справа в тому, що садивний матеріал може бути інфікований і при потраплянні у ґрунт хвороба починає стрімко розвиватися.

Майже 60% хвороб передається саме через насіння. Властиво, страждають не лише ті рослини, що виросли з зараженого насіння, але й абсолютно здорові, які ростуть поруч на ділянці.

Насіння кукурудзи може бути інфіковане бактеріозом качанів, склеротиніозом (біла гниль), сірою гниллю, червоною гниллю, диплодіозом, нігроспорозом, летючою та пухирчастою сажкою, фузаріозом; буряк столовий – фомозом, іржею; горох – альтернаріозом, аскохітозом, бактеріозом, білою, сірою гниллю; квасоля – антракнозом, бактеріозом, склеротиніозом, сірою гниллю; капуста – склеротиніозом; морква – склеротиніозом, фомозом.

Позбутися цих хвороб допоможе протруювання насіння. Можна використовувати хімічні препарати або перевірені часом народні засоби.

Отже, серед «хімії» хороший ефект дає дезінфекція посівного матеріалу препаратом «Максим». Цей фунгіцид чудово справляється з сірою гниллю, вертицильозним в’яненням, фузаріозом, кореневими гнилями, цвіллю.

Так само популярний і «Вітарос», він знищує спори фузаріозу, ризоктоніозу і головні.

Для обробки насіння огірків, томатів, капусти, картоплі застосовують препарат «Фітолавін».

Ну і як не згадати про «Фітоспорин-М». Спектр його дії такий широкий, що жодна хвороба не залишиться в зернятку. Препарат бореться з альтернаріозом, американською борошнистою росою, бактеріозом, чорною гниллю, бактеріальним раком, іржею, фітофторозом, фомозом та іншими хворобами.

А ще «Фітоспорин-М» – чудовий імуностимулятор, який допомагає рослинам переживати стрес.

Що стосується народних засобів, то вони так само ефективні.

Насіння протруюють марганцівкою (перманганат калію). Насіння поміщають у тканинний мішечок і вливають 1-процентний розчин марганцівки, тримають 20-30 хвилин, потім насіння промивають, не виймаючи з мішечка. Можна просто налити рожеву воду в будь-яку посудину і покласти туди насіння на 20 хвилин.

Якщо немає можливості роздобути марганцівку, допоможе перекис водню. Перекис підігрівають до 40 градусів і кладуть туди насіння на 8 хвилин.

Можна скористатися і термічною обробкою. Насіння поміщають у мішечок і тримають у теплій воді (50 градусів) 25 хвилин. По закінченні цього часу насіння на кілька хвилин занурюють у холодну воду. Різниця температур зробить свою справу.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що підготовано законопроект про заборону пальмової олії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні