Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаКоли та як збирати насіння гарбуза для посіву?

Коли та як збирати насіння гарбуза для посіву?

Этот материал также доступен на русском языке
Заготівля насіння починається навесні - ще за планування городу. Насіннєві екземпляри висаджують окремо від загальної гарбузової грядки і своєчасно прищипують батоги для отримання двох-трьох якісних плодів.

Гарбузи, що визріли, переносять у тепле приміщення і спочатку витримують там 10-15 днів. Більше тривале зберігання може призвести до погіршення якості насіння, а то й проростання їх у м’якоті овочів.

Потім насіння витягають, ретельно очищають, вибраковують підгнилі, запліснівлі і зламані. Промивати посадковий матеріал у воді не рекомендується. Насіння викладають в один шар на полотняній тканині або папері і просушують на сонячному підвіконні або просто в теплому сухому приміщенні.

Потрібно мати на увазі, що гарбузові культури легко перезапилюються. Якщо ви вирощували поряд кілька сортів, зібране насіння може нести змішані гени, тобто результат їх посіву буде непередбачуваним. Тому краще купувати насіння у перевіреного виробника.

Якщо ж ви все-таки вирішили заготовити насіння самостійно, врахуйте:

  • на сонячній стороні плода формується більш продуктивне насіння, яке повністю визріло і добре прогріте;
  • насіння, що сформувалося у плодоніжки, дає більший урожай;
  • найбільш якісним для пророщування вважається велике насіння, розташоване в центральній частині гарбуза;
  • для заготівлі насіння краще брати плоди, що утворилися на головному стеблі і зав’язалися на початку росту гарбузової батоги.

Навесні перед посадкою обов’язково проводять протруювання – обробку насіння проти збудників грибкових захворювань.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні