П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниЩо робити, якщо є сумніви щодо правильності розрахунку пенсії

Що робити, якщо є сумніви щодо правильності розрахунку пенсії

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно до редакції звернулася сім'я пенсіонерів з Харківської області - Михайло і Олександра Решетніченки. Михайло Іванович вийшов на пенсію ще за радянських часів у 50 років як шахтар. Зараз йому 86 років, стажу - понад 33 років, включаючи підземний.

Проблема дуже часта: пише, що за радянських часів отримував хорошу пенсію – 120 карбованців. Багаторічна інфляція призвела до того, що на нинішню пенсію прожити набагато складніше, ніж на радянську. Є у пенсіонера претензії щодо зарахування пільгового стажу, а також щодо перерахунку пенсії з зарплати. Але в Пенсійному фонді відповідають, що все розраховано вірно.

У Олександри Володимирівни історія пенсійного забезпечення теж починається ще з радянських часів. При цьому вона вважає, що її образили, коли в 2001 році запропонували перейти з пенсії за віком на пенсію за інвалідністю. А в 2005 році, при зворотному переході, вже неправильно порахували зарплату, що позначилося на всіх наступних нарахуваннях. Було навіть звернення до депутата, після чого пенсію трохи збільшили. В обох випадках розписано розміри пенсій і в 90-ті, і в 2000-ні роки, і в даний час.

Наприкінці листа – запитання: як тепер можна повернути справедливу пенсію?

Де шукати відповідей?

Що ми можемо відповісти в такому випадку? На руках у нас немає жодних даних. Перевірити правильність розрахунку не уявляється можливим. Щоб у всьому розібратися, потрібно повністю перевіряти дві пенсійні справи. Як ми розуміємо, і Олександра Володимирівна, і Михайло Іванович неодноразово зверталися до Пенсійного фонду, а значить – перевірка пенсійних справ проводилася неодноразово. Не знаємо, чи були звернення до вищих інстанцій. Іноді це допомагає. А іноді просто потрібно уважно розібратися в нюансах розрахунку пенсії. Хоча розібратися в тому, що було з пенсією 15-20-25 років тому, складно навіть фахівцям.

Якщо ж говорити про справедливість сучасного пенсійного законодавства, то це і зовсім питання риторичне. Мало знайдеться людей, які б вважали розмір своєї пенсії справедливим.

***

На завершення нагадаємо, як треба діяти, якщо є сумніви в правильності розрахунку пенсії. В першу чергу необхідно звертатися з письмовою заявою до територіального управління ПФУ. Якщо відповідь не задовольняє – звертаємося до обласного управління. Якщо і тут, на вашу думку, не вдалося знайти справедливість, наступний крок – Пенсійний фонд України або Міністерство соціальної політики. Від безвиході хтось, як Олександра Володимирівна, йде до депутата (і це іноді дає результат). Як остання інстанція – звернення до суду.

Може стати у пригоді

Пенсійний фонд України:

01601, м. Київ, вул. Бастіонна, 9.

Міністерство соціальної політики України:

01601, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, що раніше ми розповідали, яким є порядок виплати пенсій з 1 вересня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні