Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЗима у темряві: чи загрожують Одесі віялові відключення світла?

Зима у темряві: чи загрожують Одесі віялові відключення світла?

Этот материал также доступен на русском языке
В Одесі та області останнім часом багато хто відчув на собі «всі принади» відключення від електрики.

Масові відключення світла у мікрорайонах міста і навіть у цілих населених пунктах – давня практика. Але останнім часом блекаути стали відбуватися все частіше й масштабніше.

Схоже, нам знову загрожують віялові відключення світла. На складах теплоелектростанцій не вдалося нагромадити достатніх запасів вугілля, що дозволяють без проблем пережити холод. А без чорного палива більшість ТЕС виробляти електрику не зможуть. Чи доведеться нам масово закуповувати свічки, чи можна убезпечити свій будинок від енергетичного колапсу і наскільки реально отримати компенсацію за техніку, що згоріла, з’ясовувала «Одесская жизнь».

Одесити побоюються, що перебої з електрикою – це не що інше, як замасковані під ремонтні роботи віялові відключення світла. Про цю нерайдужну перспективу говорили і в одеській мерії. Мер Геннадій Труханов заявив, що про можливість віялових відключень представників місцевої влади “попередили на нараді в обладміністрації”. Але за кілька днів міський голова Одеси вже уточнив свою заяву, мовляв, не так зрозуміли її.

Енергетичні компанії та уряд також ці побоювання спростовують. Але запаси палива готують. Так, до морського торговельного порту «Південний» зайшло перше судно з імпортним вугіллям.

корабли уголь южный

Наразі триває розвантаження 60,5 тисяч тонн палива для українських ТЕС. Загалом компанія ДТЕК домовилася про імпорт семи суднових партій з вугіллям майже на 470 тисяч тонн.

Ласкаво просимо у 1990-ті?

Нам з вами до віялових відключень не звикати. Згадайте «лихі 90-ті» – з домашніми посиденьками в темряві, завмерлими ліфтами, темними вулицями, застиглим електротранспортом…

Черговий енергетичний колапс накрив Україну у 2014-му – після початку вони на Донбасі. Тоді через бойові дії у східних регіонах зупинилося понад 80% вугільних шахт. Як наслідок – для кожної області було визначено конкретні ліміти потужності споживання електроенергії. Якщо їх перевищували – потрапляли до чорного списку. І регіон накривало віялове відключення. Оскільки ліміти виділяли дуже невеликі, у темряві довелося жити всій країні.

Отключение света в Одессе

Згідно з графіками аварійних відключень, економили електрику переважно під час ранкових та вечірніх пікових навантажень: з 9.00 до 11.00 та з 20.00 до 22.00.

Саме тоді Україна вперше за багато років почала купувати енергетичне вугілля за кордоном, населення – знову запасатись свічками. А на барахолках хітом продажів стали гасові лампи.

Наразі на 15 найбільших в Україні теплових електростанціях є 88 енергоблоків. З них:
  • 28 – працюють,
  • 23 – не працюють через відсутність вугілля,
  • 15 – не працюють через ремонт,
  • 13 – законсервовані (не працюють),
  • 9 – у резерві.

Про маневрові ТЕС і «вугільний голод»

На сьогодні в Україні ТЕС і ТЕЦ виробляють близько 35% усієї електроенергії країни. Приблизно половину дають атомні електростанції.

От тільки раптово підвищувати або знижувати виробництво електроенергії на АЕС не можна – енергетичний блок після запуску працює в одному режимі.

атомная электростанция

А ТЕС і ТЕЦ навантаження на енергосистему протягом доби можуть змінювати. Пік – вранці, на початку робочого дня, та у вечірній час – коли люди повертаються додому. А приблизно об 11 вечора споживання різко падає – до шостої-сьомої ранку.

Тож на сьогодні такі електростанції потрібні енергетичній галузі держави. А для їхньої безперервної роботи здебільшого потрібні достатні запаси вугілля.

Однак сьогодні Україна відрізана від чималої частини своїх колишніх джерел чорного золота. Постачання вугілля з окупованих регіонів заборонено законом. Ввезення з Росії, частка якого в загальному обсязі імпорту раніше становила понад 50%, – припинено. До того ж брати-росіяни заблокували постачання навіть казахського вугілля через свою територію.

У результаті – до середини листопада цього року на складах в Україні залишилося лише 370 тисяч тонн вугілля. Це вдвічі менше гарантованих запасів.

Тому експерти прогнозують загрозу віялових відключень світла.

Кораблі з вугіллям вже йдуть до Одеси

Щоправда, енергетична компанія Ріната Ахметова ДТЕК домовилася з міжнародними постачальниками про імпорт семи суднових партій вугілля. Сумарний обсяг постачання становить майже 470 тисяч тонн. Очікується, що всі суднові партії прибудуть до України протягом листопада 2021-го та січня 2022 року. Тобто всі й одразу кораблі з вугіллям в українські порти не зайдуть. Але навіть всього цього обсягу, вважають експерти, достатньо лише на 10-11 днів роботи електростанцій.

корабли уголь южный

До того ж, як показує практика минулих років, теплотворність американського вугілля є нижчою, ніж звичного для наших ТЕС українського або російського. Відповідно, спалювати його доведеться на 10-15% більше.

У ДТЕК кажуть, що ведуть переговори щодо додаткових обсягів імпортного вугілля. А уряд уже розпорядився розпочати спалювати газ. Але такими темпами він може так само швидко скінчитися.

Хто заплатить за поламку?

Нерідко від перепадів напруги страждає побутова техніка.

Компенсацію за зіпсоване обладнання одержати теоретично можна, але складно.

Насамперед, потрібно звернутися до постачальника електроенергії – з відповідною заявою, описом ситуації і переліком постраждалої техніки. Далі протягом трьох-семи днів до заявника має бути направлена ​​комісія, щоб провести обстеження та скласти відповідний акт. Підписати його мають щонайменше двоє свідків. Якщо вина енергопостачальника буде доведена, він повинен відшкодувати збитки.

У разі відмови треба звернутися до сервісного центру для отримання акта технічного обстеження, де причиною виходу з ладу побутової техніки будуть вказані перепади напруги. До нього мають бути додані квитанція про сплачену вартість ремонтних робіт або висновок про неможливість їх проведення.

Потім слід надіслати енергопостачальнику претензію щодо компенсації вартості пошкодженої техніки. До неї, крім акта сервісного центру, слід додати: копію договору постачання електроенергії; останні квитанції про оплату за електрику; якщо збереглися – чеки, квитанції, договори кредитування, що підтверджують придбання обладнання, яке згоріло.

Претензія має бути розглянута протягом 30-45 днів. А якщо відповідь не надійшла або у компенсації вам відмовили – можете подавати до суду.

Одесі та області відключень світла теж не уникнути?

Одеська ТЕЦ працює на газі. Щоправда, електрику виробляє лише у період опалювального сезону. Одеса та більша частина Одеської області отримують електроенергію від Південноукраїнської АЕС. Південно-західні райони регіону – від Молдавської ДРЕС. І, начебто, від чорного палива Одещина не залежить. Але критична ситуація із запасами вугілля загрожує виникненням загальносистемної аварії в об’єднаній енергосистемі України. А якщо вона станеться, то і Одесі, і області не уникнути запровадження графіків віялових відключень.

Тому й не повірила частина одеситів у те, що недавнє тривале припинення енергопостачання на Таїрова пов’язане з ремонтними роботами на лініях. Просто влада побоюється чергових акцій протесту і не визнає, що віялові відключення вже почалися, – вважають недовірливі громадяни.

 

І Міненерго справді опублікувало на своєму сайті графіки масштабних відключень у всіх регіонах України. Проте, пояснюють їх не дефіцитом вугілля, а ремонтом електромереж.

Одеські ж енергетики щодо можливості віялових відключень коментарів не дають. Проте пообіцяли не переривати електропостачання у будинках, де є хворі на коронавірус, підключені до кисневих апаратів. Але водночас радять абонентам про всяк випадок подбати про резервні джерела живлення. Цікаво, як вони збираються визначати будинки, де є хворі? І як вибірково в ручному режимі відключати будинки?

Як підготувати житло до відключень?

Робимо енергонезалежним приватний будинок

Якщо ви мешкаєте у власному будинку, то на випадок віялових відключень може стати у пригоді бензиновий генератор. Для підтримки освітлення, роботи холодильника, насоса в котлі опалення та телевізора буде достатньо агрегату потужністю три-п’ять кіловат. Коштують такі моделі від шести до дев’яти тисяч гривень. Генератори із системою автозапуску – близько тисячі доларів.

Витрата палива у генераторів – близько одного-двох літрів на годину. Тобто за цей час доведеться витратити бензин мінімум на 33 гривні, максимум – більш ніж на 50.

Джерелом безперебійного живлення можна додатково обладнати котел газового опалення. Ціни таких комплектів – залежно від потужності та часу роботи від акумулятора – варіюються від п’яти до десяти тисяч гривень.

Створюємо «походові» умови у квартирі

Для міських квартир можна придбати джерело безперебійного живлення із зовнішньою батареєю і хороший акумулятор. Ціни на моделі безперебійників, які можуть видавати потужність 500 ватт на годину, стартують від трьох тисяч гривень. Якщо до цього придбати акумулятор на 100 ампер-годину за шість тисяч гривень, то ви зможете запастись електроенергією в обсязі близько 0,8-0,9 кіловат-годин. Такої кількості вистачить години на три для, скажімо, освітлення, роботи ноутбука та телевізора.

Для смартфона та ноутбука непогано придбати павербанк. Ціни на такий стартують, відповідно, від 200 та 1100 гривень.

Для освітлення можна використовувати туристичні ліхтарі зі вбудованими акумуляторами, вартість – від 150 гривень.

А мешканцям квартир з електроплитами не зайве придбати похідний газовий пальник хоча б з одним балоном газу. Такий комплект коштуватиме орієнтовно 250 гривень. Одного балона зазвичай вистачає на дві години безперервного горіння.

“Одесская жизнь”

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні