Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк перевірити, чи телефон не крадений?

Як перевірити, чи телефон не крадений?

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто купує вживані телефони, бо вони в рази дешевші.

Дослідження ринку показують, що за рік смартфони з Android дешевшають майже на 50%, а пристрої від Apple втрачають приблизно 15% від первісної вартості.

Купуючи телефон з рук, є ризик натрапити на вкрадений або загублений. Давайте розберемося, як можна убезпечити себе від такої небажаної покупки.

Чи можна якось «пробити» телефон по базах?

Так, це можливо. Міністерство внутрішніх справ запустило онлайн-сервіс з доступом до бази вкрадених телефонів. Щоб перевірити, потрібно вказати IMEI телефону.

IMEI – це унікальний міжнародний код. Завод-виробник записує цей код у пам’ять пристрою. У ньому міститься інформація про модель, походження телефону, а також його порядковий номер.

Дізнатися IMEI можна кількома способами, він розташований у таких місцях:

  • на наклейці або коробці від телефону
  • на комірці для сім-картки
  • під кришкою поруч зі штрих-кодом

IMEI можна визначити, набравши спеціальну комбінацію на телефоні – *#06#. Після цього IMEI миттєво висвітиться на екрані.

Щоб “пробити” телефон у базі вкрадених – введіть IMEI на сторінці сервісу пошуку мобільних телефонів. Ця послуга безкоштовна.

Крім того, ви можете перевірити IMEI телефону в базі Українського державного центру радіочастот (УДЦР). Якщо пристрій ввезено в країну для продажу, з оформленням митних процедур, він буде зареєстрований у базі. Інакше це означатиме, що телефон ввезли приватно, як особисту річ. Згідно з Митним кодексом, одна людина може провозити з собою не більше 2 телефонів без додаткового оформлення.

Перед купівлею телефону з рук попросіть у продавця IMEI. Це нормальна практика, якщо проблем із телефоном немає, то продавець скаже вам цей код.

Які ознаки можуть вказувати, що телефон крадений?

  • Надто низька ціна. Це має вас відразу насторожити — адже якщо телефон не має явних дефектів або проблем, то ціна, як правило, буде адекватною
  • Немає документів на телефон. Коробка, гарантія, інструкція, чек мусять знімати підозри
  • Розряджена батарея. Не купуйте телефон, який повністю розряджений або вимикається через низький рівень заряду. Може виявитися, що екран заблоковано паролем або відбитком пальця
  • Немає зарядного пристрою. Запитайте у продавця, що сталося з зарядкою і коли він востаннє заряджав телефон
  • Видно сліди ремонту. Посвітіть на корпус ліхтариком. Будь-які пошкодження, подряпини на гвинтах – це привід задати продавцеві додаткові питання.

Чи можна якось перевірити продавця?

 

Зараз спілкування здебільшого відбувається в листуванні або по телефону. З голосу складно зрозуміти, як людина реагуватиме на апитання, але спробувати варто.

  • Запитайте про причини продажу. Продавець не повинен говорити правду, але його відповідь не мусить викликати у вас підозр або насторожувати.
  • Поторгуйтесь із продавцем. Якщо людина легко погоджується на зниження ціни і готова скинути пристойну суму просто тому, що ви про це попросили, то варто насторожитися.
  • Продавець поспішає. Поспіх і нервозність у відповідях можуть означати, що продавець намагається швидше позбутися телефону і побоюється уточнюючих питань.
  • Попросіть продавця про особисту зустріч. Навіть якщо ви з іншого міста, скажіть, що готові купити лише після особистого огляду. Якщо продавець рішуче відмовлятиметься, у цьому є щось підозріле.

 

Андрій Горін

Фото: Freepik, Рexels

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні